/Поглед.инфо/ Saxo Bank излезе с документа "Outrageous Predictions", в който се дава списък на рисковете, които могат да разтърсят световната финансова система в следващата година.

Документът прави оговорката, че те са "слабо реалистични" и това е нещо като шеговита прогноза, но… струва ми се в Министерството на финансите и Федералната резервна система на САЩ не се смеят над тези рискове, а се подготвят. 2017 година мина много по-спокойно, отколкото се очакваше, даже майданът против Тръмп не е започнал, а пирамидата на държавните краткосрочни облигации на САЩ не е рухнала, така че натрупания "потенциал от катаклизми" никъде не се е дянал и рано или късно ще си пробие път.

И така, ето ви някои рискове, а реалистичността оценявайте сами:

1. ФРС на САЩ ще загуби независимостта си, Министерството на финансите на САЩ въвежда там пряко управление, а в отговор не кошмарния ръст на залозите по ДКО на САЩ лихвените плащания по тях ще бъдат законодателно ограничени до таван от 2,5%.

2. Централната банка на Япония ще загуби контрол над ситуацията.

3. Китай ще пусне фючърси за нефт в юани.

4. На борсите на САЩ ще се случи "внезапен" срив.

5. Спекулантите ще се втурнат да излизат от биткойна на фона на стартирането на забранителни мерки от правителствата на различни държави, котировките на мътния заместител ще се сринат повече от 10 пъти.

Използвани източници: https://www.home.saxo/-/media/documents/campaigns/outrageous-predictions/outrageouspredictions2018.pdf