/Поглед.инфо/ През 2017 г. Европейският съюз хвърли всички сили на енергийния блок, за да намали зависимостта от руския газ, но досега резултатите се оказаха противопречиви: въпреки всички усилия и финансиране на проектите на ЕС, руският износ на газ за Европа продължи да расте.

Според "Интерфакс Глоубъл Газ Анализ", "Газпром" поставя нов рекорд за доставките на природен газ за Европа през 2017-193 милиарда кубически метра. Делът на Русия в европейския газов пазар се е увеличил от 35% през 2016 г. на 36% през 2017 г.

Основният коз на руския газ са ниските цени, заяви експертът на Interfax Global Energy Силвия Фавазули. Огромните запаси от газ и оставащият резервен капацитет ще позволят на Русия да запази контрола върху производствените разходи и вероятно да увеличи влиянието си върху европейския енергиен пазар, каза тя.

"Обща причина"

Към края на годината, Европейската комисия публикува списък на проекти на ЕС от общ интерес (Projects of Common Interest, PCI), който се очаква да даде възможност на обединена Европа за постигане на целите в областта на енергетиката и борбата с изменението на климата. Този документ се актуализира на всеки две години.

Този път в списъка са 173 трансгранични проекта, а целта на много от тях е диверсификацията на вноса на енергия в държавите-членки на ЕС. През последните години Европейският съюз се фокусира все повече върху малки инфраструктурни проекти, а не върху такива мащабни инициативи като Транс Адриатическия газопровод (TAГ). Въпреки това, ТАГ остава в списъка.

През 2017 г. специално внимание се обръща на интерконекторните и реверсни проекти, тъй като такива решения позволяват да се укрепи взаимосвързаността и ликвидността на европейския газов пазар, особено неговата източна част.

/рус.ез./

Выбора нет

На данный момент у Европы не так много альтернатив российскому газу. Многие PCI застряли на этапе планирования, а дефицит частных инвесторов препятствует переходу на этап финансирования.

Например, Хорватия все еще ищет инвесторов для строительства плавучего терминала хранения и регазификации СПГ (FSRU), а Греции так и не удалось найти желающих поучаствовать в строительстве СПГ-терминала.

Между тем "Газпром", несмотря на определенное сопротивление, в 2017 году добился прогресса сразу по двум важным проектам - "Северный поток 2" и "Турецкий поток".

"Газпром" с 7 мая уложил суммарно по двум ниткам газопровода "Турецкий поток" более 650 км магистрали, заявил глава компании Алексей Миллер на итоговом селекторном совещании.

Европейские партнеры "Газпрома" по проекту "Северный поток 2" - Engie, OMV, Shell, BASF и Uniper - выполнили обязательства по финансированию в 2017 году, добавил он.

Предполагается, что оба проекта будут завершены до конца 2019 года, расширив экспортные возможности "Газпрома".

Увеличение экспорта "Газпрома" в Европу в 2017 году является "сбоем регулирования, с которым следует разобраться", считает старший научный сотрудник Оксфордского института энергетических исследований (OIES) Тьерри Бро. Он намекнул на возможность искусственного ограничения поставок российского газа европейцами за счет введения лимитов на импорт. На данный момент такой шаг, вероятно, является единственной возможностью для ЕС снизить зависимость от российского газа, полагает эксперт.

СПГ из США вряд ли станет спасением

В долгосрочной перспективе США смогут существенно нарастить поставки СПГ, однако аналитики не считают, что для Европы этот вариант станет реалистичной альтернативой российскому газу.

В августе 2017 года Литва получила первую спотовую поставку СПГ из США. Польша в ноябре подписала контракт на закупку американского газа сроком на пять лет.

Однако в ближайшие несколько лет европейские страны вряд ли смогут увеличить объемы импорта СПГ из США из-за технических трудностей, заявил в ноябре советник министерства энергетики США при Европейском командовании Вооруженных сил США Расселл Рот. Одна из причин в том, что американский СПГ существенно дороже российского трубопроводного газа.