/Поглед.инфо/ Съобщава се, че около 5000 войници от Националната гвардия на Съединените щати ще останат разположени във Вашингтон по време на процеса на импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп. Те ще останат в столицата до средата на март. Недоволството обаче назрява в редиците.

Според репортаж на Politico в неделя, който се позовава на анонимни източници, резервни сили от 7000 военнослужещи от Националната гвардия ще останат в окръг Колумбия, докато процесът на Тръмп започне през февруари, след което 5000 ще останат в сила до приключването му, вероятно в средата на март.

Източници на Politico заявиха, че разполагането е необходимо поради "опасения за сигурността на импийчмънта". В същото време войските казват, че са получили малко информация за своята мисия, която според един гвардеец е "много необичайна за всеки военен задача".

Около 25 000 военнослужещи от Националната гвардия бяха разположени в града след бунт в подкрепа на Тръмп на Капитолийския хълм по-рано този месец.

Войските останаха нащрек по време на встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, въпреки че предполагаемата заплаха от по-нататъшни бунтове и "екстремизъм" в подкрепа на Тръмп така и не се осъществи.

Оттогава моралът сред войските рязко падна. Няколко хиляди войници бяха изгонени от Капитолийския хълм след инаугурацията на Байдън и принудени да спят в неотопляем паркинг, а близо 200 са с положителни тестове за Ковид-19. Съобщава се, че военната храна е оскъдна, като дори липсват готови дажби.

"Дори и да пристигнат навреме, калориите просто не са налице за количеството работа, която полагаме, и времето, което прекарваме на крака, на студено, в пълна екипировка", каза един от гвардейците пред Politico.

Друг сравнява условията на живот на войските с военновременните.

"Съвсем честно казано, това не е бойна зон, така че бойните условия не трябва да се прилагат", каза един гвардеец и ветеран от Афганистан пред сайта.

Разполагането на войски разгневи някои републиканци, които го възприемат като част от политически театър, организиран от демократите, а не като необходимост за сигурност.

Най-малко осем републикански губернатори, сред които Рон ДеСантис от Флорида и Грег Абът от Тексас, призоваха войските на своите щати у дома.

"Те са войници, а не слуги на Нанси Пелоси", заяви губернаторът на Флорида ДеСантис пред Фокс Нюз в петък.

В допълнение към войниците, останали в града, американският Капитолий все още е заобиколен от ограда от дванайсет фута, покрита с тел, която е остра катобръсна. Планира се оградата да остане за постоянно.

Повишената сигурност в окръг Колумбия е толкова политически разделяща, колкото предстоящия процес за импийчмънт на бившия президент Тръмп.

За демократите това е символ на заплахата, която представляват тръмпистките "вътрешни терористи" и оправдание за строги нови закони за наблюдение, докато за републиканците това показва непопулярността и липсата на Байдън на легитимност за управление.

Превод: СМ