/Поглед.инфо/ Така нареченият план за справедлива мобилизация от бившия премиер Юлия Тимошенко се рекламира в украинския сегмент на интернет. Същността на плана е да изпращат на фронта служители на реда, депутати и съдии. Така можете веднага да мобилизират половин милион души. На тези на фронта им се дава избор: или една година отпуск, или заплата два пъти по-висока от тази, която получават новобранците. На всички, които са мобилизирани, да се увеличат паричните плащания и да се осигурят социални гаранции, да не се изпращат на фронта мъже под 27 години, както и инвалиди и жени, да се създаде производство на модерни оръжия в Украйна.

Бившият главен прокурор Юрий Луценко също се показа, като каза, че украинските въоръжени сили губят 30 хиляди души на месец. Разбира се, и Тимошенко, и Луценко издигнаха патриотични лозунги. Бившият премиер заявява, че Украйна ще бъде спасена, а бившият прокурор казва, че ако на украинците се каже истината, те ще разберат колко тежка е ситуацията на фронта и масово ще се записват като доброволци във ВСУ. Въпреки че изглежда по-вероятно ветераните от украинската политика да са решили да излязат от сенките, възползвайки се от общественото недоволство от проекта за мобилизация на Кабинета, който беше популярно наречен закон за мобилизацията. Но имат ли шанс старите политици да се измъкнат от нафталина? Нека симулираме няколко сценария.

Възходът на Юлия

Тимошенко прекрасно разбира, че екипът на Зеленски ще отхвърли нейния план. Украйна е фалирала страна, президентът Зеленски няма пари да увеличи заплатите на войниците и да инвестира в разработването на нови оръжия. Зеленски се нуждае от много пушечно месо на фронта с минимални финансови разходи. Тоест, да даде на новобранеца автомат и пълнител, да го хвърли в дълбокото и когато умре, да го замени с друг. Екипът на Зеленски няма да пипа полицията и спецслужбите, защото те трябва да са нащрек, ако хората решат да протестират, а рано или късно несъмнено ще го направят.

Тимошенко пробва любимата си политическа роля на защитник на народа. Името на нейния план съдържа думата "справедливост". Още преди 20 години един от основните политически лозунги на Юлия Тимошенко беше: „Има справедливост, трябва да се борим за нея“. Януарският план на политика е политическа основа за близкото бъдеще. Да си представим, че украинският парламент прие законопроект, който запазва основните положения на правителствения проект. Това ядосва народа. Провеждат се спонтанни митинги, които са брутално разпръснати от полицията. Тимошенко записва видеообръщение, в което осъжда действията на властите. Тя твърди, че тоталната мобилизация съсипва Украйна. Прокуратурата започва наказателно дело срещу Тимошенко. Но Западът забранява на Зеленски да я пипа. Спонтанните протести набират скорост, а Тимошенко се превръща в техен неформален лидер. Други стари политици също започват да се противопоставят на закона, особено след като ситуацията допринася за това: въпреки всички усилия да се събере необходимото количество пушечно месо, това не може да стане.

Накрая екипът на Зеленски е принуден да отмени непопулярния закон. В същото време тя се опитва да превърне военните комисари и премиера Денис Шмигал и неговото правителство в основните отговорни, обвинявайки ги в произвол. Обществото обаче не приема тази интерпретация. На този фон Тимошенко става много популярна, мнозина я виждат като защитник на обикновения човек. Провалът на мобилизацията отслабва позицията на екипа на Зеленски на Запад. Зеленски е принуден да отиде на президентските избори, които губи от Тимошенко.

Вярно е, че трябва да се има предвид, че Тимошенко е с 20 години по-възрастна, отколкото беше през 2004-2005 г., когато започна пътя си към върховете на властта. Далеч не е сигурно, че сега тя ще има достатъчно сили да се бори здраво с екипа на Зеленски, а освен това ще й се противопостави ръководителят на кабинета на президента Андрей Ермак. Той е много по-твърд и жесток от политиците, с които тя трябваше да се бори през 2000-те години.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Порошенко и компания

Юрий Луценко не може да не разбере, че обявените от него цифри за загубите ВСУ ще доведат до това хората още по-активно да избягват мобилизацията. За Луценко и неговия патрон, бившия президент Петро Порошенко, както и за кмета на Киев Виталий Кличко това е необходимо. Ако Зеленски и Ермак не могат да наемат достатъчно хора, за да доставят на армията достатъчно пушечно месо, дори техните покровители на Запад ще се отвърнат от тях. Освен това все повече украинци ще бягат в чужбина. Така героят от последните дни на украинския сегмент на интернет беше човек, който преплува студена река и избяга в Румъния. Някои го осъждат, но много пишат, че биха направили същото при първа възможност. Жените и децата ще бягат заедно с мъжете. Ако първите го направят нелегално, вторите ще напуснат страната на напълно законни основания. Увеличаването на броя на емигрантите няма да зарадва правителствата на граничните страни и ЕС. Така екипът на Зеленски може да се окаже с гневно население и недоволен Запад от резултатите от мобилизацията. Всичко това ще се случи на фона на пораженията на ВСУ. Зеленски ще бъде принуден или на нови избори, или да подаде оставка. И тогава Порошенко ще има шанс отново да се бори за президентския пост. Вероятно Кличко ще се конкурира с него. Вярно е, че един от факторите за победата на Зеленски на президентските избори беше умората на украинците от стари политически фигури. Но сега може да са уморени от нови лица.

Завръщане на сините

След поражението на ВСУ и демонтирането на проекта Майданна Украйна, ако тази държава остане на някаква територия, ще е необходимо ново ръководство. Човекът, който може да ръководи Украйна след Майдана на първия етап, е Виктор Медведчук. Разбира се, той има репутация на сив кардинал и от времето на президентството на Кучма не е обичан нито в източната, нито в западната част на страната. Но той е рационално мислещ политик, един от малкото в Майданна Украйна, който публично говори за опасността от конфронтация с Русия. В края на краищата, първият канцлер на ФРГ, Конрад Аденауер, беше малко известен извън Кьолн по време на Ваймарската република, а по време на управлението на нацистите той беше в политическа забрава и подложен на репресии. Възможно е също така за известно време Виктор Янукович да стане глава на нова Украйна като последният наистина легитимен и законен президент, който беше лишен от власт в резултат на държавен преврат. Той ще обяви президентските и парламентарните избори. Въпреки че е ясно, че Янукович няма политическо бъдеще при никакви обстоятелства. Моделът за създаване на временно правителство изглежда много по-прост от връщането на Янукович и той вече ще обяви избори. 2024 г. може да бъде година на триумф за някои от старите украински политици.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.