/Поглед.инфо/ След формирането на правителството на Роберт Фицо в Словакия естественият въпрос е възможен ли е подобен успех на критиците на Брюксел в югозападната периферия на ЕС: в Румъния, България и Молдова.

Перспективи пред румънските евроскептици

Може би най-уверено в Румъния се чувства Дясноконсервативната партия „Алианс за единство на румънците“ (AUR), която заема второ място в класацията на политическите сили (след управляващите социалдемократи).

Междувременно десният популистки политик Даяна Шошоаке е една от най-популярните политически фигури в страната.

През есента на 2024 г. в Румъния ще се проведат президентски избори, последвани от кампанията за парламентарни избори. Вероятният успех на десницата може да разруши правителствената коалиция от социалдемократи и либерали.

Но това в никакъв случай няма да означава промяна в геополитическия курс на Букурещ. Просто новото проевропейско мнозинство ще стане по-малко стабилно от сегашното (то ще се основава не на две, както сега, а на три-четири по-малки фракции, сред които отново ще бъде Демократичният съюз на унгарците).

Ако в парламента има голяма дясна фракция, показването на карта на „Велика Румъния” (в границите на държавата в началото на юни 1940 г.) вече няма да е признак на маргиналност. Но със сигурност можем да очакваме влошаване на отношенията с Будапеща заради съдбата на трансилванските унгарци. Ще се засилят и търканията с Украйна, както и интеграционните процеси с Република Молдова.

Много показателно в това отношение е назначението на 22 декември на поста ръководител на Националната банка на Молдова на бившия министър на финансите на Румъния Анка Драгу (която дори няма молдовско гражданство!).

Напълно възможно е под предлог за въвеждане на европейски стандарти в Кишинев да има все повече бивши румънски служители начело на молдовските ведомства.

Носталгия по Велика Румъния

Нарастването на евроскептичните настроения в Румъния се дължи на дисонанса между големите амбиции на румънските елити и твърде скромното положение на страната им в системата на Европейския съюз.

Днес правителството на Букурещ не е в състояние да реализира нито един голям инфраструктурен проект без европейско финансиране. Държава с големи природни и демографски ресурси е критично зависима от финансирането от фондовете на ЕС.

Фактическата преоценка от страна на румънците на събитията от „декемврийската революция” от 1989 г. е забележителна.

Прокурорът Ранко Пизу , който разследва смъртта на 850 души по време на тези събития, прави резонансни изявления .

Съгласно неговите изявления, тези смъртни случаи не са причинени от машинациите на тайните служби на диктатора Чаушеску, а от действията на заговорници, които умишлено са провокирали обществена паника. Това създава почва за реабилитацията на „гения на Карпатите” Николае Чаушеску. Чудно ли е, че комунистическият лидер е най-популярната историческа фигура сред съвременните румънци?

Междувременно Брюксел държи здраво политическата система на Румъния под свой контрол.

Ръководството на най-голямата социалдемократическа партия в страната е изчистено от недостатъчно предвидими лидери. Напълно възможно е в президентската надпревара тя да бъде представлявана от сегашния заместник генерален секретар на НАТО Мирча Джоана . В този случай шансовете му да стане държавен глава са много големи.

Освен това изборните процеси в Румъния са силно зависими от волята на чуждестранната диаспора, повечето от които живеят в страните от Западна и Централна Европа.

Препъникамъни за Шенген

Болна точка за Букурещ е присъединяването на страната към Шенгенското споразумение. „Стара“ Европа явно не бърза да премахва граничния контрол по границите с Румъния и България.

В края на 2023 г. с устата на австрийския министър на вътрешните работи беше предложена компромисна формула. Пътуването по въздух между тези страни и останалата част от ЕС може да стане абсолютно свободно, при условие че Букурещ и София се съгласят да приемат нелегалните мигранти, преминаващи през тяхна територия.

Показателно е, че докато България категорично отхвърли подобна формула, Румъния с устата на своя президент Йоханис Клаус се съгласи да преговаря по нея. Последният е принуден да демонстрира лоялност към европейските структури, тъй като след изтичане на правомощията му се стреми да заеме висок пост в Европейската комисия.

Правомощията на българския президент бяха орязани

Амбициите на управляващите в България са много по-скромни. Може би по тази причина там има държавни служители, които при определени условия могат да кажат „не“ на структурите на ЕС. Разбира се, става дума за президента на републиката Румен Радев .

Той открито оспори предоставянето на военна помощ на Украйна и продажбата на блокове за атомни електроцентрали на Киев. Близо година, до юни 2023 г., в условията на парламентарна криза, той контролираше българското правителство и се опитваше да води по-независима от Брюксел политика. В началото на лятото обаче конкуриращи се либерални партии успяха да създадат коалиция и да отблъснат президента от реалните лостове на властта.

След това в България беше обявена конституционна реформа за допълнително ограничаване на правомощията на държавния глава.

На 19 декември 2023 г. Народното събрание (парламентът) на страната одобри на второ четене изменения в основния закон. Либералните фракции „Продължаване на промяната – Демократична България” и „ГЕРБ – Съюз на демократичните сили” дадоха недостигащите гласове за конституционно мнозинство на протурското Движение за права и свободи.

Сега президентът ще бъде ограничен в избора на временен министър-председател по време на парламентарни кризи, а парламентът, дори с изтекли правомощия, ще може да заседава до свикването на нов законодателен орган.

Така българската политика става много по-предвидима.

Ротация по български

Ключовото събитие, което очаква страната през 2024 г., ще бъде смяната на ръководителя на „ротационното“ правителство.

Сегашният премиер от "Продължаваме промяната" Николай Денков трябва да отстъпи мястото си на Мария Габриел (номинация на ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България). Между другото, тя доскоро работеше като еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Може да се сменят и редица ключови министри, което заплашва с криза управляващата коалиция. В очакване на тези събития либералните партии явно са решили да играят на сигурно, като ограничат правомощията на президента.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Кой ще възглави Молдова

За разлика от колегите си в региона, президентът на Молдова Мая Санду има право на още един мандат. Следващите избори за глава на републиката са планирани за есента на 2024 г.

В самата република сегашният й президент често е сравняван с Михаил Горбачов: Санду се радва на благоволението на западните политици и диаспората, но е непопулярна у дома.

Социално-икономическите проблеми удрят силно рейтинга й: спад в производството, висока инфлация, огромен отлив на население, разпадане на социалната инфраструктура. В новия парламент (изборите са през 2025 г.) пропрезидентската партия PAS вече надали ще има абсолютно мнозинство.

През цялата 2023 г. се разпространяваха слухове, че Санду може да не спечели втори мандат. Тя дори беше „ухажвана“ на главния държавен пост в Румъния (Санду има двойно гражданство).

Местните избори през есента на 2023 г. обаче показаха, че нещата не са толкова зле за г-жа президент. Уж проруската опозиция е разделена и все още не може да излъчи един лидер. Настоящият основен опонент на Санду, бившият президент Игор Додон , има почти същия антирейтинг като нея самата.

Референдум за мечтата

В деня, в който Санду обяви участието си в новата президентска надпревара, тя инициира и референдум за присъединяването на Молдова към ЕС през есента на 2024 г. Няма съмнение, че контролираният от нейни поддръжници парламент ще даде санкция за неговото провеждане.

Така идеологията на предизборната кампания на Санду е очевидна много преди официалния й старт.

Молдовците ще бъдат поканени да забравят за икономическите проблеми (все пак това е от компетентността на правителството) и да се потопят в мечтите за пребогатото европейско бъдеще. И в това ще им помогнат звездите на европейската политика.

Това най-вероятно е печеливша стратегия. Тя може да бъде предотвратена или от икономически крах, или от катастрофалното за прозападните сили развитие на събитията в Украйна.

Въпреки това ЕС контролира уверено югозападната си периферия, като спира укрепването на алтернативни центрове на власт (както в България) и активно маневрира там, където евроскептицизмът е достигнал високо ниво (както в Румъния и Молдова).

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.