/Поглед.инфо/ Генерал-майор на Либийската национална армия Ахмад Мисмари сподели информация за настоящата ситуация в Либия. В момента LNA контролира по-голямата част от Триполи, а основната задача е да изчисти напълно либийската столица от терористи.

Сегашната операция е подобна на тази, която беше по време на битката при Бенгази, но има някои разлики. По-конкретно, сега говорим не само за борбата с тероризма, но и за спасяването на цивилното население на столицата, което е заплашено почасово. Стратегията на LNA има не само военно предназначение, но и политическа и социална.

Мисмари говори и за турската инвазия в либийските процеси: „Турското нашествие започна много по-рано - дори по време на битката при Бенгази. Самата природа на нашествието обаче вече е различна: Турция се намеси в делата на Либия ясно, в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, против волята на международната общност. "

На изявлението, че турците са дошли в страната „по искане на международно признатото правителство в Триполи“, Мисмари категорично заяви, че така нареченото ПНС е нелегитимно. Освен това по-голямата част от населението е против Сарраж и турската намеса.

По последни данни около 4 750 наемници са пристигнали в Либия с помощта на Турция.

Що се отнася до темата за руските наемници, избрана от някои медии, либийският генерал-майор каза откъде идват подобни слухове: „Много е просто: новобранците от Сирия идват в Либия, където са се били с руснаците. И на всеки въпрос с кого са се борили, те отговарят - с руснаците. Но в същото време всички загуби, които LNA претърпява в Либия, са за либийците. И загиналите войници, и пилотът на самолета, свален над Аз-Завия. "

Мисмари също се подиграва с изявления за присъствието на сирийски наемници в армията му и за помощта на членовете на ЧВК "Вагнер".

Заслужава да се отбележи, че турският президент Реджеп Ердоган открито заяви кого подкрепя в Либия. Може, разбира се, да не се посочва, тъй като всеки вече знае това отдавна, но поне призна, че всъщност е доставял и доставя оръжие и "военни" на терористите от ПНС.

Превод: Поглед.инфо