/Поглед.инфо/ Москва и Вашингтон трябва да обсъдят едно от основните международни споразумения, което се отнася до стабилността на цялата световна политическа система. Говорим за Договора за стратегически нападателни оръжия (СТАРТ-3), тоест контрол върху най-смъртоносните оръжия на Земята. Защо САЩ не са твърде желаещи просто да разширят този документ?

На 5 февруари 2021 г. изтича Договорът за стратегическо настъпване на оръжия (или START-3), последното споразумение за контрол на оръжията между САЩ и Русия, което в момента виси в баланса. От тази гледна точка 2020 г. е от особено значение за поддържане на глобален контрол над надпреварата в ядрените оръжия в ситуация, в която почти всички нейни ключови елементи от ерата на Студената война са застрашени. Това ще бъде годината на решителните преговори по тази тема. Какви са основните позиции на САЩ и Русия, двете държави, от които зависи: ще падне ли още една тухла от разклатената стена на ядреното възпиране на планетата?

Позицията на Русия ясно показва желанието на Москва да разшири Договора СТАРТ-3. Освен това споразумението може да бъде удължено от президентите на Русия и САЩ за още пет години по взаимно съгласие и без да е необходимо да се гарантира съгласието на Държавната дума и Сената. „До края на годината сме готови да удължим, просто ще приемем и удължим настоящото споразумение за START-3. Ако утре ще ни бъде изпратен по пощата, ние сме готови да го подпишем и изпратим до Вашингтон. Нека съответният лидер, включително президентът, да постави подписа си там, ако те са готови. Но засега няма отговор на всички наши предложения и ако няма СТАРТ-3, тогава изобщо няма да има нищо в света, което задържа надпреварата във въоръжаването. И това според мен е лошо“, заяви президентът Владимир Путин по време на неотдавнашна пресконференция.

Освен това, в началото на декември говорителят на външното министерство Сергей Рябков подчерта готовността на Москва да обсъди включването на обещаващи системи Кинжал и Посейдон в бъдещ договор за START-3. Това изглежда като сериозна отстъпка на американците, които настояват, че новият договор трябва да отчита не само обичайните ядрени оръжия, но разработваните от Русия оръжия и  средства за доставяни .

Неслучайно основните американски медии, които не пишат нищо положително за руското ръководство и неговите действия на международната сцена, отбелязват прозрачността на действията на Москва, въпреки колебанията на Вашингтон. The Washington Post, New York Times, Politico, Foreign Policy критикуват администрацията на Тръмп и пишат за предложението от Кремъл, което не трябва да бъде отказвано в интерес на националната сигурност. Всъщност, в противен случай целият свят за първи път от 1972 г. рискува да се върне към онзи момент в историята, когато нищо повече няма да ограничи двете най-големи ядрени сили. Затова водещите американски издания казват, че упоритото нежелание на САЩ да се споразумеят с Русия за удължаване на Договора за СТАРТ изглежда абсурдно.

Според Ройтерс по време на първия разговор с Владимир Путин като президент на Съединените щати Доналд Тръмп си направи почивка, за да попита своите помощници какво е START-3. След това той информира руския лидер, че това е лоша сделка, направена от администрацията на Барак Обама, тъй като това поставя Русия в по-добро положение. По принцип Тръмп е подозрителен към всички международни споразумения на президента Обама, считайки ги вредни за интересите на САЩ, достатъчно е да се припомни оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата през 2017 г. и Съвместния цялостен план за действие по ядрената програма на Иран през 2018 г.

Външната политика на администрацията на Тръмп е непредсказуема, многовекторна тенденция. Настоящият президент на Съединените щати ясно доказа, че е лесно да прекрати всички видове споразумения, понякога не разбирайки същността им и показва пълно игнориране на съдържанието на критикуваните от него споразумения. От тази гледна точка Русия се интересува преди всичко от Договора за премахване на ракетите със среден и далечен обсег на действие и с по-малък обсег на действие, за който САЩ, започвайки от 2 август 2019 г., заяви тогавашният съветник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън.

Официална причина за едностранното оттегляне на Вашингтон от Договора за  РСМД  беше претенция за руската ракета 9M729, за която се твърди, че е нарушила условията на договора поради радиус на действие над 500 км (американците се оплакваха дори от дължината на контейнера на ракетата), както и за „разработването на такова оръжие от Китай“, което Договорът  РСМД  изобщо не беше свързан. Американската страна отказа да вземе предвид руските аргументи. В същото време тя не успя да обоснове не само твърденията си за техническите характеристики на 9M729 и дори не посочи местата на предполагаемото разполагане на ракетата.

Междувременно, въз основа на съобщения от американски официални източници за тестовете на системата за противоракетна отбрана, можем уверено да говорим за поне 117 нарушения на Договора за  РСМД  от страна на САЩ. Факт е, че през последните двадесет години, тествайки анти-ракети, американците изстреляха забранени ракети със среден и по-малък обсег, от които около 117 бяха използвани като учебни цели.

След доброволното отхвърляне на Договора за ограничаване на противоракетната отбрана (ABM) от администрацията на Джордж У. Буш през 2001 г. и оттеглянето на администрацията на Доналд Тръмп от Договора за  РСМД , въпросът за удължаването на договора  START-3 изглежда особено критичен.

В момента САЩ декларират желанието си да влязат в процеса на преговори, като същевременно поставят редица практически невъзможни условия. „Русия наистина иска да сключи сделка за контрол над ядрените оръжия. И това е умно. И ние сме за това. Смятаме, че това би било добре “, заяви Тръмп в началото на декември по време на срещата на върха на НАТО в Лондон. Администрацията на Тръмп обаче все още не отговори на руските призиви за преки преговори за удължаване на Договора за СТАРТ.

Вашингтон преследва по-амбициозна цел: новата сделка според американската страна трябва да обхваща не само стратегически, но и тактически ядрени оръжия, които не попадат под параметрите на START-3. Това неведнъж беше заявявано, например, от бившия ръководител на стратегическото командване на САЩ генерал Джон Хейтън, който сега заема поста заместник-председател на Съвместните началници на щабове.

В допълнение, Вашингтон иска новият Договор СТАРТ-3 да стане тристранен от двустранен - с участието на Китайската народна република. Според Тръмп Китай би бил „изключително доволен да участва“ и „със сигурност“ ще участва в подобна сделка. Президентът на Съединените щати ясно изразява пожелателно мислене, тъй като официален Пекин многократно заявява своята незаинтересованост от подобно споразумение за контрол на оръжията.

Според Робърт Ашли, директор на разузнавателния отдел на Министерството на отбраната (RUMO), Китай е в състояние да увеличи ядрения си арсенал от сегашните 280 бойни глави до 500-600 единици през следващото десетилетие, което, разбира се, не е в интерес на редица важни участници в световната политика. Китай обаче, за разлика от СССР и САЩ, никога в миналото не е довел ядрените си сили в състояние на тревога. Пекин последователно отказва да участва в Договора за START и Договора за РСМД, а официалната китайска преса нарича изявленията на Тръмп за необходимостта от включване на КНР в нова ядрена сделка „наглост“.

Китайците могат да се разберат: 90% от световните ядрени оръжия са в дела на Русия и САЩ. Поради това Пекин предлага своя вариант да участва в споразумението, в което или САЩ намаляват арсенала си до китайски, или Китай повишава броя на ядрените си оръжия до нивото на САЩ. Именно в този дух китайският министър на външните работи  Фу Конг описва позицията на Китай.

В самите Съединени щати въпросът за повторното подписване на Договора за СТАРТ също предизвиква разнопосочни реакции. Не може обаче да се каже, че републиканците са против новото споразумение, а демократите категорично са за. По-скоро позициите както на привържениците, така и на противниците на ядрената сделка са с двупартиен консенсус. Противниците на СТАРТ на американските „ястреби“ са групирани около фигурата на отвратителния Джон Болтън, като по едно време бившият кандидат за републикански президент Мит Ромни спори за недостатъка на договора за САЩ.

Днес Тръмп възпроизвежда част от тяхната реторика, когато казва, че Русия печели повече от СТАРТ. Трудни противници на договора, като републиканският сенатор от Арканзас Том Котън, призовават президента да го изостави. „Бъдещите споразумения за контрол на оръжията трябва да ограничат както огромния тактически ядрен арсенал на Путин, така и нарастващите ядрени амбиции на Си Цзинпин. Всичко, което е по-малко, не е реален контрол над оръжията “, казва Котън.

Въпреки това, гласовете на поддръжниците на обновяването на СТАРТ са не по-малко силни. „Вярваме, че отрицателните последици за САЩ да се откажат от новия договор за СТАРТ, когато Русия се съобрази с договора и се стреми да го удължи, ще има сериозни последици в краткосрочен и дългосрочен план“, заявиха сенаторите в писмо до изпълняващия длъжността директор на Националното разузнаване Джоузеф Магуайър, демократите Робърт Менендес, Кристофър Ван Холен и техният републикански колега Тод Йънг. Демократичният представител Едуард Марки изрази увереност в това, че невъзобновяването на Договора СТАРТ „ще доведе до това, че САЩ и Русия ще бъдат затънали в нова надпревара във въоръжаването, което изисква огромни разходи.“

На 21 декември сенаторът от демократите Джеф Меркли обяви, че идеята за разширяване на СТАРТ III се радва на двустранна подкрепа в Конгреса на САЩ и предупреди за рисковете от започване на нова Студена война в резултат на немислени действия на политиците от Вашингтон. Изтъкнатият републикански конгресмен Майк Маккол, демократът Елиът Енгел и много други законодатели са на същото мнение. Те изразяват гледната точка на обикновените американци, 82% от които, според проучване от май, проведено от Центъра за международни изследвания в Университета в Мериленд, подкрепят разширяването на СТАРТ.

Фактът, че повторното подписване на Договора  СТАРТ или създаването на нов договор, основаващ се на него, е в интерес на Съединените щати, също заяви бившият председател на ръководителите на щабовете, адмирал от отбраната на САЩ Майк Мълън по време на показанията си пред Комитета по външни работи на Камарата на 4 декември. „Имаме висока степен на увереност, че Русия изпълнява договора“, потвърди Мълън. „Без договора и разпоредбите за неговата проверка, ние ще останем слепи.“ През юли вицеадмиралът на флота Дейвид Крит, заместник-началник на стратегическото командване на САЩ, заяви, че този режим на проверка осигурява "дълбоко разбиране" за състоянието на руския ядрен арсенал. Обърнете внимание, че до август 2019 г. Русия и Съединените щати обмениха 18 500 уведомления като част от START-3, а американските инспектори извършиха над 150 проверки в Русия.

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери и бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, за които е трудно да се подозират за особена симпатия към Русия, многократно се изказаха в полза на инспекционна система, която осигурява прозрачност на действията на страните по споразумението. Кога Макфол каза от страниците на "Вашингтон пост", че "напълно се съгласи" с Владимир Путин, който смята разширяването на СТАРТ-3 условие, необходимо за глобалната сигурност? Американските съюзници в лицето на Германия, Франция и Обединеното кралство също без съмнение подкрепиха разширяването на Договора за СТАРТ.

Финландският президент Саули Ниинисте призова Тръмп да започне преговори с Русия по този изключително важен за света въпрос; шведският министър на отбраната Петер Хюлквист написа писмо до шефа на Пентагона Марк Еспер, в който изрази "дълбока загриженост" относно евентуалната смърт на НАТО. Членовете на диалога в Дартмут, Люксембургския форум единодушно потвърждават ползите от Договора  START и Договора за РСМД, които не само доведоха до значително намаляване на ядрените арсенали на двете страни, но и засилиха взаимното доверие чрез инспекции и обмен на данни. Има още много такива изявления на световни лидери, политици, военни, дипломати и експерти и всички те свидетелстват за едно: глобалният режим за контрол на ядрените оръжия е под огромен натиск, който заплашва съществуването на човечеството.

Така или иначе, но Русия и САЩ трябва да седнат на масата за преговори. Може би Договорът за СТАРТ трябва да бъде разширен двустранно, свързвайки Китай със споразумението в следващата стъпка. Светът вече е преминал през период на бурна оръжейна надпревара, в която съперничещите държави създават и разгръщат толкова ядрени оръжия, колкото могат да си позволят. Този път, застлан с трилиони долари, със сигурност няма да доведе човечеството до щастливо утре.

Превод: Поглед.инфо