/Поглед.инфо/ В полицията в Ню Йорк повече от хиляда служители се заразиха с коронавирус. Това съобщи във вторник CNN.

Интересно ми е дали в САЩ ще има повече заразени полицаи? Ще има ли увеличение на престъпността във "въоръжената" държава?

Спомнете си края на август 2005 г. - град в Луизиана, Ню Орлиънс, беше в епицентъра на урагана Катрина. В него се случиха ужасни събития, когато след урагана полицията временно отсъстваше. Водеше се стрелба по пожарникарите, евакуиращи хора от горящите къщи, изнасилвания, убийства.

Не е ли странно, че обществото на една от напредналите страни (както обикновено се смята) на нашата цивилизация изпада за броени дни до „каменната ера“?

И веднага за „каменната ера“ трябва да направите пояснение. Иван Ефремов в книгата си „Острието на бръснача“ показва, че напразно често смятаме древните хора за по-глупави от нас. Как са ловували, оцелявали? Колко трудно е било да се хранят в тези условия. Децата растат бавно - как да се отглеждат без хигиена? И ако се задълбочите в тази тема, тогава може би така нареченият древен човек е бил по-умен от съвременния? Всъщност, ако всеки от нас е поставен в естествена среда, дори и с минимален набор от необходимото, какъв ще е процентът на оцелелите?

Но да се върнем през 2005 г. в Ню Орлиънс. Събитията се състояха там като в холивудски филм. Като 300-те войници, завърнали се наскоро от Ирак, които под командването на губернатора уредиха нещата в града - стреляха по мародери и престъпници на място с автомати. Стадионът, който се превърна от подслон в разсадник на престъпност - където обикновеният човек буквално оцелява. Разграбените болници и обществени учреждения бяха нещо нормално.

Взета ли е поука след събитията в Ню Орлиънс и какво ги очаква САЩ, когато полицията излезе в болнични.

Превод: В. Сергеев