Уважаема госпожо Дърева,

реших да ви пиша, въпреки че според вашия нов политически речник аз съм НГИ. В началото си помислих, че това е нещо като НЛО, но с политически привкус и звездни светлинки, но не, оказа се, че НГИ в позитанската журналистика означава Неидентифициран гневен интригант. И понеже виждам, че сте извлякла тази митична фигура изцяло от моето писмо до лява Европа, просто се чувствам задължен да отговоря.

Прекланям се пред вашия талант и перо, но се опасявам, че страстта към обобщения върши работа единствено в митологичната литература и в света на Хари Потър. В баналната реалност, която обитаваме всички, обобщени красиви фрази и придворни метафори се трошат на малки парченца. В този смисъл бих приел да ме наречете ГИ (гневен интригант), но терминът НГИ просто няма да приема. От първия миг писмото беше подписано с моето име, обявих го с моето лице. Аз не съм някой социалист от елита. Не съм от богоизбраната каста на ИБ. Не принадлежа към лобита, крила, кълки, групи, формирования и неясни приятелства. Аз съм един съвсем обикновен човек от народа, колкото и банално да звучи това, човек с мнение, позиция и съвест. И заради това реших да напиша на света всичко онова, което ме тревожи. Това не само е мое право. Това е мое задължение. Защото, ако си бях мълчал, щях да бъда като всички останали. С други думи - никога не съм бил Неидентифициран. Аз не съм НЛО, въпреки че очаквам съвсем скоро някой от "Позитано" да ме обяви и за такова. Те винаги обиждат тези, които не могат да разберат и не приемат.

Госпожо Дърева,

мога да се опитам да приема вашето определение "интригант". Защото по своему то е вярно. Днес в БСП да кажеш това, което мислиш, вече се счита за интрига. БСП се е свела изцяло до тази дума "интрига".

Ако говориш свободно - ти си най-долен интригант.

Ако не си съгласен с ръководството - ти си подмолен интригант.

Ако не смяташ, че лидерът е прав - ти си интригант, който работи в полза на ГЕРБ.

Ако смяташ, че Кутев няма място в ИБ - ти си спинозен интригант.

Ако мислиш, че БСП трябва да е автентично лява партия - ти си архаичен интригант.

Ако ти е писнало БСП да губи избори - ти си интригант, който подрива европейското бъдеще.

Ако мислиш, че е време за нов лидер - ти си интригант, който пречи на някаква далечна бъдеща победа.

Ако ти е писнало да гледаш едни и същи муцуни - ти си медиен интригант.

Ако мислиш, че БСП се е феодализирала като партия - ти си интригант, който иска да съсипва.

Ако говориш всичко това накуп - ставаш НГИ, нещо като НЛО, ама по-обидно.

Как да не е гневен човек при това положение?

Аз съм в БСП много отдавна. По-голямата част от живота ми е свързана с тази партия. И няма да ви оставя да ми взимате думата с една изящна и придворна статия. Нямате право да ми взимате думата, дори и да съчините "Война и мир" или нова бомбастична метафора колко е гениален нашият Сергей.

Казах това, което мисля. След вашата статия съм още по-убеден в правотата си.

Госпожо Дърева,

откакто Станишев стана президент на ПЕС, постоянно слушам каква победа за България и БСП е това. Вашата статия е изпъстрена със сравнения в този дух. Да, ПЕС призна българин за достоен да я ръководи. Това обаче още нищо не означава.

Откакто стана председател на БСП в края на 2001 година, Станишев взе всичко възможно от тази партия - депутатско място, премиер, лидер на опозицията, президент на ПЕС. Обаче какво е дал в замяна. Три половинчати победи - на местните избори през 2003 и 2007 и на парламентарните избори през 2005 година. От 2007 година Станишев не е спечелил нито една победа. Ама нито една. Вместо това записа най-голямото поражение на левицата в историята на прехода. Остави БСП с парламентарна група, която не може самостоятелно да събере подписи дори за един вот на недоверие. С какво точно трябва да ни топли ПЕС? Партиите-членки ли ще дойдат да печелят изборите вместо нас? Да не би Мартин Шулц да се появи от далечен Брюксел, за да брои бюлетините?

И каква ли статия ще напишете, г-жо Дърева, ако през 2013 година БСП пак загуби изборите? Сигурно ще намерите начин да измислите ярки метафори и да припишете вината на НЛО-тата в БСП. Пардон на НГИ-атата.

Левицата днес е в трагично идеологическо състояние. И пряка вина за това носи президентът на ПЕС. Той мутира пред очите ни - в началото беше кротък социалдемократ, после изведнъж стана прагматичен премиер, който тресна бедните у нас с плосък данък, сега го виждаме как очите му пламтят като на Че Гевара, когато говори как лявата политика щяла да извади Европа от кризата.

Думи, думи, думи. Сигурно вие сте го учила на тях, госпожо Дърева!? Президентът на ПЕС е започнал да говори като неофит от манастир. Ама никакви действия. Трябва ни поне един елементарен знак, че Станишев иска да прави нещо различно с БСП, нещо, което вече не е правил и не се е провалил.

Европа ли ще изчисти олигарсите от БСП? Европа ли ще разтърси местните организации? Европа ли ще ни пречисти името, за да може БСП да не ходи под прикритие на уличните протести?

Не е ли иронично. Нарекоха ме НГИ, защото ме боли за БСП. Ако бях си премълчал, ако не си бях сложил главата в торбата, ако бях избрал стратегията да напиша статия, с която да сравня Станишев с Марат, Камий Демулен или Франсоа Оланд, сега щях да си гледам живота и никой нямаше да се занимава с мен. Защото три-четвърти от БСП е в летаргия. И заради това смятам, че трябваше да се радвате на всеки глас, който иска да дискутира в БСП. Но, всъщност, не. Всъщност всички искат да се дискутира Сергей Станишев. Бляскавото му бъдеще. Европейският му блясък. Овалният му римски профил. Брюкселският му натюрел.

БСП не е и няма да бъде собственост на Станишев. Казва ви го едно скромно НЛО, на което дори не му е признато правото да има име.

Госпожо Дърева,

надявам се вие да сте правата, дано вашето перо да омагьоса реалността по такъв начин, че Станишев пак да стане премиер, БСП да вземе 155 депутата, ПЕС да отваря шампанското, а аз да ходя да лея сълзи от злоба, защото съм тъп НГИ. Обаче съм убеден, че дори и самата вие знаете, че няма да стане така. Най-малкото утре Антон Кутев ще даде още едно интервю и "Позитано" пак ще се разтърси като в древногръцка трагедия. Защото президентът на ПЕС не обича да решава проблеми, а само да гледа лошо, ако го занимават с реалността.

Ама с пози, бляскави статии, мощни поклони, литературни метафори и театрални възклицания не се печелят избори.

Казвам ви го като ООС (обикновен отчаян социалист). Не съм НЛО. Повечето хора са като мен.

Дано един ден да имате очи, за да го видите.

С уважение

Румен Петков, НГИ, НЛО и т.н.