/Поглед.инфо/ Украинската криза променя света и последствията от тези промени все още не са се проявили напълно и не са още ясно видими. Но вече могат да се направят някои изводи и предположения.

формационният фактор продължава да увеличава влиянието си върху всички страни на конфликта, при това не само върху обектите на информационно въздействие, но и върху инициатора на информационни атаки и специални операции. Поставянето на цели, например „победа за Украйна на бойното поле“ е красив образ, но в случай на неуспех се превръща в цял набор от проблеми от вътрешно и външно естество:

- политическото ръководство на САЩ, ЕС и западните страни не постигна поставените цели;

- политическото ръководство на Запада е дискредитирано в очите на гражданите на своите страни;

- сериозни негативни последици за икономиките и бизнеса на европейските страни в резултат на отказа от руски енергийни ресурси, кризата на индустрията в резултат на нарастващите цени на енергията.

По отношение на пропагандната подготовка беше очертана цел, за която се мобилизира общественото съзнание и се получи определена подкрепа от гражданите. Целта обаче не беше постигната. По логиката подобна ситуация би трябвало да има дълбоки социални и политически последици.

Западното общество отдавна е внимателно подготвено информационно и идеологически, включително върху фалшифицирана история, за да се подготви елит, който в името на своите цели в конфронтацията с Русия да е готов да пожертва интересите на своите страни, своите граждани и избиратели. Конфронтацията между гражданите и елитите в този контекст е неизбежна.

Ядрените оръжия остават мощно възпиращо средство. Това принуждава Запада да използва прокси сили в борбата срещу ядрена сила, формализирайки, доколкото е възможно, липсата на конфронтация с ядрена сила и между военно-политически блокове. Тоест НАТО не се конфронтира директно с Русия в Украйна, но открито предоставя на Киев всичко необходимо за такава конфронтация.

Но атомният фактор е налице и съзнателно се вкарва в конфронтацията. Една от причините за началото на СВO беше изявлението на украинската страна за намерението й да притежава ядрено оръжие. След началото на СВO, ядрените съоръжения започнаха да бъдат застрашавани и все още са изложени на опасност - атомни електроцентрали на руска територия, не само на върнатите територии (Запорожката АЕЦ), но и в „старите“ руски региони - Курска АЕЦ, Ленинградска АЕЦ.

Освен това Киев подготвяше провокации с помощта на технологията „мръсна ядрена бомба“, които бяха разкрити и може би това е единствената причина да не бъдат извършени. Освен това в Украйна бяха доставени артилерийски снаряди с обеднен уран, чието използване застрашава с радиоактивно замърсяване на териториите.

Тези оръжия бяха унищожени през есента на 2023 г. в резултат на удар върху складове в Хмелницка област; последствията от решението за доставка на такива оръжия и тяхното унищожаване бяха посочени от секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев: „Предупрежденията ни не бяха взети под внимание. В резултат на това, в резултат на унищожаването на складове със снаряди с обеднен уран, доставени от англосаксонците - за да се предотврати използването им срещу Русия - европейците от няколко месеца регистрират повишаване на радиацията в своите страни.

Трябва да се отбележи, че въвеждането на ядрения фактор от Запада в украинската криза породи сериозна дискусия и у нас относно възможността за използване на ядрени оръжия и необходимостта от промяна на ядрената доктрина.

Известният експерт Сергей Караганов говори от позицията на необходимостта от намаляване на прага за възможно използване на ядрени оръжия, а дискусията беше прекратена от руския президент Владимир Путин, който каза, че има достатъчно правни основания за гарантиране на сигурността на Русия с помощта на ядрени оръжия: „„Защо? Всичко може да се промени, просто не виждам нужда от това. Няма ситуация, в която днес нещо да застраши руската държавност, съществуването на руската държава“, каза Путин. Той добави, че нито един човек "с здрав ум и ясна памет" не би си и помислил да използва ядрено оръжие срещу Русия.

НАТО се оказа неподготвено за ефективно прокси противопоставяне с Русия.

Фактори на технологична неготовност:

- Нито едно от оръжията не показа превъзходството си над руските оръжия. На системата Himars, призната за ефективна в първите месеци на използване, отдавна се противопоставя успешно руската противовъздушна отбрана. В резултат на пълния контрол на въздушното пространство над Украйна, Западът все още не е доставил изтребители по собствена конструкция. Западът също не е в състояние да предостави на Киев достатъчно количество системи за противовъздушна отбрана, за да се противопостави на Русия както на линията на съприкосновение, така и за защита на обекти в дълбочина на територията.

- Неподготвеност на западния военно-промишлен комплекс за дългосрочен конфликт с висока интензивност, липса на производствен капацитет, нарастващи разходи в резултат на енергийната криза, нежелание на частния бизнес да инвестира в производствения капацитет на военно-промишления комплекс при липса на ясен хоризонт на планиране, неясни моменти на въоръжения конфликт и липса на прогнози за неговата интензивност в бъдеще.

- Липса на ефективни стратегии, тактики и методи за водене на война. Например, липсата на „въздух“ от украинските въоръжени сили по време на контранастъплението беше една от основните причини за неговия неуспех. Въпреки това беше решено контраофанзивата да се извърши под политически натиск и въз основа преди всичко на политически цели.

В тези условия израелската криза беше много необходима както на Вашингтон, така и на западния свят, „базиран на правила” и методички на НАТО. На фона на факта, че методичките срещу Русия, в изпълнение от украинците, не проработиха, но в Израел се получи да воюват със самолети и танкове срещу тези, които нямат самолети и танкове, получи се и тактиката за разчистване на градските райони чрез унищожаване на всички инфраструктурни елементи. Демонстрацията на сила (авионосни групи в Средиземно и Червено море) – също се получио, доставката на оръжия за Израел носи рехабилитационен ефект.

В резултат на това ръководството на втората ще бъде разпознато като правилно а Украйна, където контраофанзивата беше симулирана на компютър и изгубена, ще бъде разпозната като някакъв вид системна повреда поради качеството на проксито.

Да се победи Русия на бойното поле е невъзможно. Тази историческа аксиома отново се потвърждава днес. Но така или иначе никой на Запад няма да отстъпи. Затова се водят активни разговори за преговори и споразумения в различни формати, чийто смисъл е ясен за Москва: Западът не се отказва от намеренията си да завладее Русия, необходими са преговори и споразумения за прекъсване и преформатиране на методите и средствата за конфронтация, натрупване на ресурси от всякакъв вид.

Цинизмът на Запада няма морални ограничения, политически или дипломатически граници. В тази връзка чуждестранни издания (Politico) съобщават, че „администрацията на президента на САЩ Джо Байдън „тихо“ променя стратегията си за Украйна от подкрепа на цели, които предполагат пълна победа над Русия, към подобряване на позицията си в евентуални преговори за прекратяване на конфликта.”

Това се дължи на провала на контранастъплението на украинските въоръжени сили и на проблемите на САЩ и ЕС да се споразумеят за по-нататъшното финансиране на Украинския конфликт .

В същото време западните страни съветват Киев да се съгласи на териториални отстъпки и да започне изграждането на многослойна отбранителна система, включваща укрепления, огради от бодлива тел, противотанкови бариери, както и изграждането на ров по северната граница на Украйна с Беларус.

Politico отново дълбокомислено обяснява тази позиция с цитат от изявление на служител на президентската администрация на САЩ: Голяма част от този „стратегически преход към отбрана“ е насочен към укрепване на позицията на Украйна във всякакви бъдещи преговори.

Какво стои зад това, очертаха руският президент и министърът на отбраната Сергей Шойгу:

- На 14 декември руският президент Владимир Путин заяви, че руските войски подобряват позициите си по цялата бойна линия.

- Общо от началото на специалната военна операция загубите на украинската армия възлизат на 383 хиляди убити и ранени, повече от 40% от началото на контранастъплението, каза Шойгу на 19 декември. През този период Украйна проведе девет вълни на мобилизация, а сега провежда десетата си.

Идеологията на национализма и нацизма е жива. Необходимо е да се признае, че национализмът може да бъде основа за преформатиране на политически режими и общественото съзнание на цели държави. Тествано е в Украйна.

Историята обаче за пореден път показва, че национализмът-нацизъм, насочен срещу Русия, е победим. Национализмът-нацизъм е обявен за идеология на щастливото бъдеще, но това е идеология на смъртта за гражданите на държавата и на самата държава, които са приели и възприели тази идеология.

За пореден път стана ясно, че САЩ, позиционирайки се като „главна сила за сигурност“, губят всички войни, с изключение на кинематографичните. Следователно „победата на бойното поле“ изначално беше прищявка на пиарчиците. Затова и техните оръжия срещу Русия на сегашния етап са: проксита, цветни революции, санкции, информационна война.

Страните по света имат възможност да наблюдават концентрираното използване на всички методи и средства от западния арсенал за постигане на целите си по примера на Русия. За постигането на тези цели Западът пренебрегва международните и вътрешните закони на държавите и е готов да пожертва населението, своето и чуждото, за да постигне целите си.

Колониалната политика остава в основата на икономическата политика на западните страни, особено на САЩ и Великобритания. В името на собственото си благополучие, Лондон и Вашингтон разрушават икономиките на европейските страни и са готови да смажат несъгласните със санкциите и да ги унищожат отвътре чрез елит, възпитан на западните ценности и с с помощта на цветни революции или чрез разделяне на държавите по национален признак.

Международната общност се убеди, че национализмът и нацизмът остават най-опасните явления за цялото човечество, режимите, основани на тази идеология, винаги са агресивни и милитаризирани и представляват заплаха за най-близките си съседи.

Целите на СВО са формулирани като отговор на тези и други методи за противопоставяне на Русия и на опитите за поддържане на еднополюсния световен ред: денацификация, демилитаризация, неутрален статут. И сега изглежда, че по-голямата част от световната общност разбира това.

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.