/Поглед.инфо/ Западните санкции предизвикаха колосални промени на световния петролен пазар. Целта на Запада беше да лиши Русия от петролни приходи. Но в действителност всичко се случи точно обратното: санкциите доведоха до пет значими последици както за руската петролна индустрия, така и за бюджета - и всички те бяха от полза за нашата страна.

В нормална ситуация обръщането на руските петролни потоци от запад на изток би се случило естествено в продължение на десетилетия. Но грубата непазарна намеса на Запада нанесе корекции.

Първият резултат: Русия прехвърли експортните потоци на енергия от Запада на Изтока. „Първата вълна на завоя на изток беше през пролетта на 2022 г. Втората вълна започна на 5 декември 2022 г., когато бяха въведени два вида санкции от Европейския съюз: ембарго върху морските доставки на руски петрол и таван на цените. Русия най-накрая се насочва към азиатските пазари. Тук нямаше проблеми: ние не намалихме добива през 2023 г. поради факта, че не можахме да осигурим петрол. Имаше само политическо решение и решения в рамките на ОПЕК+ за намаляване на обемите на производство и износ“, казва Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„Успехът на пренасочването на руските петролни потоци към азиатските пазари и неефективността на тавана на цената на петрола се дължи на самата същност на пазарната икономика: ако има търсене, то ще бъде задоволено по един или друг начин“, каза Филип Мурадян, старши директор корпоративни рейтинги в агенция “Експерт РА.”

Докато нямаше проблеми с обема на износа, Русия се сблъска с финансови загуби веднага след въвеждането на ембаргото и тавана на цените. Това беше сериозно предизвикателство – в края на краищата именно това беше основната цел на западните ограничения: да се намалят приходите в руския бюджет от износа на петрол и петролни продукти. Но радостта на западните политици беше кратка. Отстъпката на руския петрол спрямо световния сорт Брент падна от 35 долара за барел през януари-февруари до 8-10 долара през октомври. Това е вторият важен резултат.

„Финансовите проблеми бяха значителни, защото когато започна втората вълна на преструктуриране на експортните потоци, отстъпката за руския петрол достигна 35 долара за барел. Първо, защото трябваше да се преместим на азиатските пазари, което означава да изместим традиционните доставчици оттам. За да получават петрол от нас, направихме голяма отстъпка. Второ, рисковете от санкции бяха платени с отстъпка. Отначало не беше съвсем ясно как да се купува руски петрол, как да се доставя, да се застраховат танкери, как би било по-добре за купувачите да го вземат - на руско пристанище или на товарно пристанище, например в Индия. Отстъпката обаче намаля през 2023 г., тъй като несигурността и рисковете намаляха, логистиката се подобри и стана ясно, че руският петрол може да се транспортира, застрахова и купува. Освен това имахме опора на пазарите - и беше възможно да намалим отстъпката“, казва Игор Юшков.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Третият резултат: таванът на цените на руския петрол, определен от Запада, се провали. При тавана на цената на петрола от 60 долара руският петрол се продава значително по-високо. Напоследък руският петрол се купува по 80 долара или повече за барел.

„На съвременния петролен пазар никоя страна в света не може да диктува собствените си закони и да поставя изкуствени бариери пред търговията. Винаги ще има играчи, които срещу допълнителна комисионна ще ви позволят да заобиколите въведените забрани“, казва Мурадян.

„Руските петролни работници показаха чудеса на адаптация благодарение на вътрешния флот от танкери и транспортната застраховка. Помогна и волята на основните потребители, предимно Индия и Китай, които под натиска на санкциите избраха икономическата осъществимост за себе си“, подчертава експертът Виталий Громадин.

Западът обсъди допълнителни методи за борба с „допълнителните печалби“ на руските петролни компании По-специално беше предложено Дания да спре да пропуска танкери с нашия петрол. „Ако Дания наистина спре да пропуска танкери без европейска застраховка, отстъпката отново ще се увеличи. Вярно е, че в същото време цените на международните петролни пазари също ще се повишат. Така че в крайна сметка руските петролни компании може да загубят в обеми, но не и в приходи“, казва Громадин. Тоест Западът отново няма да постигне целта си.

В това отношение Западът вече няма лостове за влияние върху износа на петрол от Русия. Всякакви опити за ограничаване на физическия поток на руски петрол към световния пазар ще доведат до дефицит на предлагане на петрол на световния пазар - и в резултат на това до повишаване на световните цени.

Тоест, както САЩ, така и Европейският съюз ще трябва да купуват петрол за себе си на по-висока цена, което ще ускори тяхната инфлация и ще принуди Федералния резерв и ЕЦБ отново да повишат лихвите и т.н. В същото време Русия ще продължи да получава същия доход - само от износ на по-малък обем петрол. Самият Запад не е заинтересован от подобен сценарий.

Четвъртият резултат: Русия успя да възстанови бюджетните приходи чрез износ на петрол. В началото на годината, когато пазарът се трансформира след санкциите, имаше рязък спад на приходите през януари-февруари. Бюджетът е съставен с голям дефицит.

„През януари-февруари Министерството на финансите изчисли експортното мито въз основа на цена под 50 долара за барел. Затова му е даден картбланш да търси допълнителни доходи. В редица индустрии данъчната тежест се увеличи, започнаха да намаляват разходите и решиха да намалят бавните плащания на петролните работници. В резултат на това през есента това решение беше отменено до голяма степен, защото ситуацията с доходите се промени: отстъпката намаля, цените на петрола се повишиха и ние започнахме да печелим повече и не беше необходима рязка икономическа политика“, отбеляза Юшков.

Приходите започнаха да растат през юли, когато достигнаха първия си годишен максимум, а през октомври приходите вече се бяха удвоили и достигнаха 1,634 трилиона рубли. Този резултат е рекорден за 18 месеца.

Само веднъж в историята на Русия обемът на приходите е бил по-висок: през април 2022 г. – 1,8 трилиона рубли. Русия, докато беше под санкции, също успя да постави рекорди по приходи от петрол и газ.

За първите 11 месеца на годината бюджетните приходи от петролната и газовата индустрия възлизат на 8,226 трилиона рубли, което вече е над целта за цялата година от 8 трилиона рубли. Данните от януари-февруари казваха, че няма да могат да достигнат дори 8 трлн. Като цяло приходите в бюджета за петрол и газ са намалели с 22,8%, тъй като не е било възможно да се покрие напълно катастрофалното първо полугодие. Въпреки това, приходите извън петрола и газа, които нараснаха с около една четвърт, помогнаха. В резултат на това през 2023 г. ситуацията ще бъде дори по-добра от планираното. По план бюджетният дефицит трябваше да бъде 2%, но в крайна сметка Министерството на финансите очаква само 1%.

2023 г. ще бъде запомнена и с взаимноизгодното сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия, които пренебрегнаха искането на САЩ, някога основен геополитически съюзник, да намалят световните цени на петрола. Това е петият важен резултат.

„Саудитците не послушаха САЩ, защото за тях САЩ стават по-малко важен играч. Когато шистовата революция настъпи в Съединените щати през 2010 г., те започнаха да изоставят близкоизточния петрол и запазиха вноса от Канада и Мексико. Ако САЩ намалят зависимостта си от региона на Близкия изток, това означава, че той е незначителен за тях и те могат да го пожертват за собствените си политически цели. Сега основният купувач на саудитски петрол е Китай, а това е основният геополитически противник на САЩ. Ако конфликтът между САЩ и Китай ескалира, първото нещо, което Съединените щати ще се опитат да направят, е да създадат глад за ресурси за Китай, като прекратят доставките от Саудитска Арабия. Затова, разбира се, саудитците не искат да разчитат на САЩ“, обяснява Игор Юшков.

И разбира се, сътрудничеството с Русия в рамките на ОПЕК+ и растящите цени на петрола са от полза за Саудитска Арабия, тъй като техният бюджет е определен, според експерти, при цена на петрола от 85-90 долара за барел. „В това отношение нашите интереси със саудитците в момента съвпадат. Ние също бихме искали цените на петрола да се покачат. Трябва обаче да разберем, че щом целите ни започнат да се разминават, никой няма да се жертва в името на другия. Това е ситуационен съюз. Но засега сме от едната страна на барикадите“, казва Юшков.

Освен това за Саудитска Арабия е опасно да подкрепя западните санкции срещу петрола, тъй като всеки момент те самите могат да попаднат в такъв капан - за САЩ няма да е трудно.

„Ако възникне прецедент, че западните страни могат значително да ограничат доходите на един от най-големите играчи на пазара - Русия, то в дългосрочен план това може да представлява опасност за самата ОПЕК, тъй като винаги ще има причина да се налагат санкции на страни с авторитарни режими“, заключава Мурадян.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.