/Поглед.инфо/Миналата година беше най-лошата за щатския долар. През новата 2024 г. обаче експертите очакват отслабването му да продължи. Защо доларът загуби позициите си , какво бъдеще го очаква и кой е по-щастлив от американската валута?

“Блумбърг” нарече 2023 г. най-лошата година за щатския долар от началото на пандемията от коронавирус. Индексът на щатската валута падна с почти 3%, което е най-резкият спад от 2020 г.

„Пазарите са подготвени за сценарий на Златокоска, при който Федералният резерв ще намали лихвите точно толкова, колкото да стимулира икономиката, без да увеличава инфлационния натиск. Това определя динамиката на долара“, цитира агенцията експерта по фиксирани доходи и валутни курсове Аманда Сундстрьом.

Всъщност преди година експертите също бяха уверени, че Федералният резерв ще спре да повишава лихвите и ще започне да ги понижава. Според тях това е трябвало да стане в края на 2023 г. Тази уверена прогноза обаче не се сбъдна. Сега всички са уверени, че Федералният резерв ще промени политиката си през 2024 г. Именно това беше основната причина за спада на долара спрямо световните валути в края на годината.

В средата на декември регулаторът запази позицията без промяна, но даде сигнал за нейното намаляване. Инфлацията и темпът на растеж на американската икономика започнаха да се забавят. В края на годината темпът на растеж на американската икономика за третото тримесечие на 2023 г. беше ревизиран надолу. Оценката за динамиката на БВП намалява от 5,2% на 4,9%.

„Все още има силен растеж. Американската икономика се справя с кризата по-добре от Европа. Въпреки това, в контекста на забавяне, пазарът очаква неизбежно намаляване на лихвите и преразглеждането на прогнозите за БВП взема предвид тези очаквания“, отбелязват анализаторите.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Този сигнал за пазара беше спадът в дефлатора на потребителските разходи, който се понижи главно поради падащите цени на бензина и по-бавния растеж на цените на услугите, твърдят анализатори.

„Ако лихвеният процент на Федералния резерв започне да намалява от март следващата година, това ще се отрази на привлекателността на долара. Меката реторика на Федералния резерв в края на срещата през декември показа, че там са ангажирани с многократни намаления на нивото на лихвите по кредитите в Съединените щати през 2024 г. Напротив, Европейската централна банка и Централната банка на Англия заявиха, че нямат намерение да намаляват лихвите в близко бъдеще. Тези поляризирани перспективи в паричната политика оказват силен натиск върху долара в края на годината“, каза Марина Никишова, главен икономист в Зенитбанк.

„Сега участниците на пазара очакват Федералният резерв да намали лихвите през март 2024 г. с вероятност от около 90%. Следователно в края на декември доларът се търгуваше на значителен минимум спрямо другите валути“, смята Александър Потавин, анализатор във финансова група “Финам”.

На фона на отслабващия долар всички световни валути се засилиха. По-специално, благодарение на низходящия тренд на долара, китайският юан ще се засили през 2024 г. за първи път от три години, прогнозират експертите на “Блумбърг”.

„Очакван кръг от намаления на лихвите от големите централни банки през следващата година ще помогне за стесняване на разликата в лихвените проценти между САЩ и Китай и ще облекчи натиска върху изтичането на капитали. Чуждестранните инвеститори обаче вероятно ще останат предпазливи по отношение на китайските инвестиции поради продължаващите сътресения в областта на недвижимите имоти, слабото икономическо възстановяване и нестабилността между Китай и САЩ“, пише Кен Ченг, главен валутен стратег за Азия в “Мизухобанк” в прогноза за 2024 г. Други експерти виждат предпоставки за повишаване на курса на юана до 7,10-7,12 за долар.

Японската йена също възстановява спада си. „През следващите две седмици имаме потенциал за ново малко увеличение до ниво от 140, но отбелязваме отслабваща тенденция на долара“, казват анализаторите.

Що се отнася до Русия, отслабването на долара с 3% спрямо световните валути едва ли ще промени динамиката на курса на рублата, където доларът се повиши с повече от 20% миналата година.

До края на годината рублата успя леко да се засили и завърши 2023 г. малко под 90 рубли за долар. Това обаче се обяснява, първо, с данъчните плащания в края на месеца и, второ, с новините за плановете на Банката на Русия многократно да увеличи обема на продажбите на чуждестранна валута през първата половина на 2024 г. Тази новина оказа силен психологически ефект върху рублата, казва анализаторът Александър Бахтин.

„Всеки разбира, че приблизително до президентските избори през март 2024 г. рублата ще остане относително стабилна благодарение на усилията на властите. От втората половина на 2024 г. обаче руската валута ще започне отново да отслабва. Според статистиката рублата винаги губи след изборите. Това се случи или веднага след вота, както беше през 2018 г., или няколко месеца по-късно, както през 2008 г. и 2012 г.“, заключава експертът.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.