/Поглед.инфо/ С бурни аплодисменти и възгласи „БСП“ и „Победа“ над 2000 симпатизанти посрещнаха председателя на „БСП лява България” Михаил Миков на 12-ия традиционен събор на Копривките.

Водачът на социалистите отдаде почит пред светлата памет на хората, загинали и дали живота си за България на това емблематично място. „9-ти септември е повод да си спомним историята не само след тази дата, но и преди нея, когато членовете на българската съпротива бяха част от световната антихитлеристка коалиция, когато хиляди българи, комунисти, земеделци, безпартийни, направиха така, че 9 септември да доведе до коренен обрат в развитието на страната”, заяви председателят на българските социалисти Михаил Миков. По думите му съветският модел на социализма е сложил отпечатък в развитието на страната. „Никой не може да отрече социално-икономическото развитие на България, развитието на здравеопазването, икономическия растеж и всички онези неща, които хората днес все повече усещат, че им липсват. Тези неща, свързани с живота на обикновения човек, а не с печалбата на едно или друго търговско предприятие. Затова смятам, че все повече млади хора ще четат обективно историята, която е свързана с една от светлите исторически страници на България”, каза още той.

Имаме историческия дълг да носим във времето каузата на една справедлива, свободна и социална България

„Ние, наследниците на всички българи, борили се за свобода, трябва да помним и сме длъжни да предадем на нашите деца, че въпреки отричането, златните страници на българската история, на които несъмнено стои и 9 септември, и най-вече антифашистката съпротива, не могат да бъдат откъснати, не могат да бъдат изгорени, не могат да бъдат забравени. Защото БСП, като наследник на БКП, на БСДП, партиите от лявото пространство, които днес влизат в коалицията „БСП лява България”, сме длъжни всеки ден, всеки час, да водим битка за социалните права, за правото на труд и правото на достоен живот, за справедливо възнаграждение на работника, на учителя, на преподавателя във висшите учебни заведения, за справедливо отношение към бизнеса, който създава блага и открива работни места. Защото ние, другари, имаме историческия дълг да носим във времето каузата на една справедлива, свободна и социална България”, подчерта той. По думите му БСП е положила демократичното развитие на България с приемането на Конституцията. „Сега, днес, ние и нашите партньори от левицата сме длъжни да направим много повече, за да бъде наистина страната ни социална държава. За да може младите да искат да останат в България”, категоричен бе Михаил Миков.

На събитието присъстваха и водачите на листи Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Георги Търновалийски, Димитър Дъбов и Чавдар Стоименов, председател на БАС.