/Поглед.инфо/ Предстоящата 2023 година може да бъде още по-трудна от гледна точка на икономиката от 2022 година. С голяма вероятност ще видим спад в обема на износа на най-доходоносните руски стоки - нефт и газ, което означава, че ще пострада и бюджетът. Страната ни обаче има отговор на това предизвикателство.

През 2022 г. Русия успя да избегне рязък спад на БВП (за разлика от случилото се през 2009 г.) и ускоряване на инфлацията до рекордни нива. През 2023 г. се очаква руската икономика дори да подобри най-важните си показатели.

„Инфлацията трябва да се забави до 5-8%, спадът на БВП не може да надвишава 1%. Но в Европа вероятността за рецесия е над 50%“, казва анализаторът Наталия Милчакова.

“Алфа Банк” очаква рязък спад на инфлацията през април 2023 г., но растежът ще се ускори до 6% към края на годината. На фона на инфлацията от 12% миналата година това ще бъде отличен резултат.

Но рублата най-вероятно няма да бъде толкова силна. Укрепването на рублата вече изигра своята роля за ограничаване на инфлацията. През 2023 г. курсът на рублата ще падне до 70-80 рубли за долар, според повечето руски компании. Това вече ще е необходимо за подпомагане на доходите на руската икономика от износители и бюджетните приходи.

Главният икономист на “Алфа Банк” Наталия Орлова смята, че слабостта на руската валута няма да доведе до ускоряване на инфлацията. Руската централна банка може да продължи да намалява лихвения процент до 6%, за да помогне на икономиката и бюджета.

„Разглеждаме два макроикономически сценария за следващата година – основен и стрес“, казва Наталия Лаврова, икономист. “Основният сценарий предполага, че през 2023 г. световната икономика ще нарасне с 2,5%. При стресовия сценарий ние анализираме устойчивостта на руската икономика на глобално забавяне, като допускаме, че глобалният икономически растеж може да намалее от очакваните 3,1% през 2022 г. до 1% през 2023 г.”, допълва тя.

В основния сценарий руският БВП ще продължи да намалява в началото на 2023 г., но ще възобнови умерен растеж към втората половина на годината. БВП през 2023 г. ще намалее с 2,6%, но през 2024 г. ще нарасне с 1,4%, което съответства на предкризисния потенциален растеж на икономиката, отбелязва Лаврова.

„Основното предизвикателство на 2023 г. може да бъде промяната в икономическия модел на самата Русия. Руската икономика вече не е фокусирана само върху доставките на суровини на Запада, както беше преди 2022 г. Сега износителите на нефт, метали, минерални торове пренасочват доставките си на изток“, казва Милчакова.

Руският бизнес няма проблеми с намирането на нови клиенти. Има достатъчно желаещи да купуват руски въглеводороди, метали и други суровини. Китай и Индия ще играят огромна роля в това отношение, предвид значително по-високото им потребление в сравнение с европейския пазар.

„Много по-важно е изграждането на нова инфраструктура за износ на суровини в източно и южно направление. Ще трябва да решим проблема с недостига на танкери за транспортиране на петрол, проблема със застраховането на товарите, да изградим нови пристанища на Черно море вместо Балтийско, включително петролни . Русия се нуждае от нови газопроводи и инфраструктура за производство и транспорт на ВПГ и прочее. Няма да можем да се справим с всички тези предизвикателства за една година, изграждането на нова инфраструктура ще отнеме поне три-четири“, казва Милчакова.

Друго предизвикателство, пред което руската икономика ще се изправи през 2023 г., е спадът в производството на нефт и газ. През 2022 г. Русия съществуваше в комфортни условия, тъй като санкциите срещу петрола бяха въведени едва в края на годината. И Русия успя да пренасочи енергийните потоци към Китай, Индия и Турция. Това даде възможност да се увеличи добива на петрол през 2022 г. с 2% (до 525 милиона тона) и да се увеличи производството на петролни продукти с 5%.

През новата година Русия ще трябва да се изправи пред спад в добива на петрол. Според вицепремиера Александър Новак, в отговор на тавана на цените на петрола Русия ще намали производството на петрол в началото на годината с 5-7%, или 500-700 хиляди барела на ден.

Добивът на руски газ е намалял с 18-20% още през 2022 г. до 671 милиарда кубически метра (от които 470 милиарда са консумирани от вътрешния пазар). Спадът може да продължи и през 2023 г., ако украинският маршрут за доставка на газ бъде напълно блокиран. Всичко това ще доведе до спад в износа на суровини, а това е основен източник на приходи за руския бюджет.

„Значителните приходи от износ през 2022 г. ще бъдат почти невъзможни за поддържане през хоризонта на 2023 г. Износът на суров петрол може да пострада предвид въвеждането на таван на цените на петрола. Износът на газ може да падне с 50% през 2023 г. поради намаляващите доставки за ЕС. Износът на петролни продукти, който ще бъде изправен пред ограничения от февруари-март 2023 г., ще бъде трудно да се пренасочи от ЕС към Азия поради ниското търсене на тези стоки на азиатските пазари. Тези три продуктови категории представляват приблизително 50% от общите приходи от износ и тяхната динамика ще има голямо влияние върху руския търговски баланс“, обяснява Наталия Орлова.

Спадът в бюджетните приходи всъщност е поредното предизвикателство през 2023 г. „Според нашите оценки разликата между планираните бюджетни приходи и действителната цифра може да бъде 1 трилион рубли. Така бюджетният дефицит през 2023 г. може да надхвърли 2,4% от БВП и да остане приблизително на това ниво през 2024 г. Това означава, че търсенето на източници на доходи може да остане в дневния ред на властите“, отбелязва Наталия Лаврова.

Русия обаче има ресурсите да запълни бюджетните дупки. Според експерта правителството, като алтернатива, може да продължи да увеличава дълговите си задължения, въпреки че Русия все още остава страната с най-ниско ниво на публичен дълг в сравнение както с развиващите се, така и с развитите страни. От друга страна, властите могат да насочат средства от Фонда за национално благосъстояние за покриване на дефицита.

Друго предизвикателство е заместването на вноса. „Ниските цени на петрола ще доведат до по-скромни експортни потоци, но те ще бъдат частично компенсирани от слабия внос. Въпреки че вносът дори през 2024 г. ще остане с 5% под предкризисното ниво от 2021 г., тъй като значителна част от руския внос е под санкции и едва ли ще бъде напълно заменен със стоки от други страни“, обяснява Лаврова. Всичко това ще доведе до стесняване на излишъка по текущата сметка и до отслабване на рублата.

Според Орлова вносът на стоки в Русия вече се е възстановил силно до септември и през третото тримесечие е бил само с 6% под средното месечно ниво през 2021 г. Руският внос от Китай вече напълно се върна на нивата отпреди кризата.Експертът обаче вижда нарастваща зависимост на Русия от Китай. Например вносът на автомобили от Китай е нараснал с една трета за десет месеца на 2022 г. Вносът от Турция се е утроил. Орлова се притеснява, че с навлизането в 2023 г. заместването на вноса вече не е в центъра на икономическия дневен ред и именно разширяването на търговските връзки с Китай, Турция и Индия става все по-важно на фона на намаляващия внос от ЕС.

„През 2023 г. е необходимо да се положат основите, за да могат болезнените точки на икономиката, които преди това бяха заменени от вносни продукти, да се превърнат в точки на нейния растеж. Преди Русия разчиташе на вноса на много стоки от западните страни и от Китай, но сега е важно да създадем собствено производство. Ако държавата се заеме с това да развие например собствени високотехнологични индустрии и започне да инвестира поне част от средствата на ФНБ в тях, тогава след 10 години, а може би и по-рано, ще станем конкуренти на Китай и дори Южна Корея и Япония в производството, например, на потребителска електроника и уреди“, казва Наталия Милчакова.

Тоест, важно е държавата да инвестира в частните сектори на икономиката и да създава условия за доходоносни частни инвестиции. Това вече е направено например в селското стопанство.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване "Рефлексии" и ще преживеете прекрасни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте директно в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com