/Поглед.инфо/ След сътресенията и изпитанията през 2020 г. руската икономика трябва да расте все по-силно и по-уверено. Поне точно такива оценки сега се изказват от повечето икономисти. На какво се основават тези прогнози, до каква степен икономическият растеж ще зависи от цените на петрола и кога реалният БВП на Русия ще се върне на нивото през 2019 г.?

Руската икономика показа още по-голяма устойчивост през 2020 г., отколкото редица западни страни, по-специално САЩ и ЕС. БВП на Русия ще намалее само с 3,6%, докато в редица страни от ЕС икономическият спад ще бъде около 9%. След сривовете през пролетта, до края на годината руската икономика се възроди, възстановяването ѝ трябва да продължи и през новата година.

Икономическата ситуация в Русия през 2021 г. трябва да бъде по-оптимистична, отколкото през настоящата година, казва шефът на „Сбербанк“ Герман Греф. Според неговата прогноза темпът на растеж на руския БВП през 2021 г. ще възлезе на плюс 2-3%, когато цената на петрола започне от 50 долара за барел, докато се очаква рублата да се засили. ЕБВР очаква БВП на Русия да нарасне с 3% през 2021 г. при положителни цени на петрола.

„Ръстът на БВП от 2-3% с цена на „Брент“ от 50 долара може да се нарече реалистичен и средно до края на 2021 г. руската икономика може да нарасне дори с 3,3%. Това ще бъде улеснено чрез намаляване на въздействието на пандемията върху потребителската и бизнес активност, включително чрез масова ваксинация. Естествено, по-високите цени на петрола също ще подпомогнат руската икономика “, казва Дмитрий Бабин, експерт.

Парадоксално е, че САЩ, Китай и Япония косвено ще помогнат на руската икономика да расте.

Тези страни насочиха около 8% от световния БВП към подкрепа на своите икономики. Плюс сделката ОПЕК+ поддържа търсенето и цените в размер на 6-10% от световното търсене. Това надхвърля очакваните щети за световната икономика от ограничения, дължащи се на коронавируса, каза Александър Осин, анализатор. Според него такава голяма подкрепа създава най-благоприятния и силен потенциал за растеж през последните 25 години, включително за нашата икономика.

От друга страна, Руската централна банка също създаде предпоставки за растежа на руската икономика. Всъщност това е първата криза, когато Банката на Русия не увеличи основния лихвен процент, убивайки кредитирането, а напротив, значително намалявайки го. Разхлабената парична политика доведе до по-бърз растеж на реалното парично предлагане - с 12,4% на годишна база, казва Осин. С други думи, руската икономика е напомпана с пари. И това създава потенциал за БВП на Русия да нарасне дори с 4-6% през 2021 г., каза анализаторът. Това е основната положителна перспектива.

Въпреки това, Сергей Ермолаев, доцент в катедрата по икономическа теория на РЕУ „Плеханов“, не очаква ръстът на руската икономика да надхвърли 2,5%. По-големият растеж според него е възможен само с необичайно бързо възстановяване на световната икономика, увеличение на цените на петрола над 50 долара за барел и увеличение на частното потребление. Но според неговата прогноза петролът вероятно ще варира в диапазона от 40 до 60 долара за барел. За да бъде икономическото възстановяване по-бързо - плюс 3% и повече - трябва да бъдат изпълнени две условия, смятат анализаторите от инвестиционна компания „Финам“. Първо, да се увеличи производството на петрол. Намаляването му в сделката ОПЕК+ отне 2% от БВП тази година, изчисляват анализатори. Този фактор се оказа вторият по важност за икономиката след „тежката“ карантина през пролетта. Второ, потребителският модел на поведение на населението трябва да се промени - от ориентация към спестяване на ориентация към потребление.

Бабин смята, че руската икономика в това се е предпазила от по-сериозно намаляване дори чрез не толкова строги ограничителни мерки за борба с пандемията, колкото бързото възстановяване на цената на петрола над 42,4 долара за барел. И това е важно: тази цена е включена в бюджета на Руската федерация и с това бюджетът става бездефицитен. Наистина в крайна сметка бюджетът се оказа все още в дефицит, но намаляването на производството в рамките на споразумението ОПЕК+ изиграва роля в случая - и съответно намаление на приходите от износ на петрол и газ.

Що се отнася до паричната политика, основният лихвен процент вероятно ще остане близо до целта от 4% през новата година. „Ниските темпове на растеж на реалните доходи на населението през следващата година след дълбок спад през 2020 г. (с 5%, според нашата оценка) ще попречат на покачването на цените“, отбелязва във „Финам“. Меката парична политика ще остане актуална и Банката на Русия трябва да очаква повишаване на ставките не по-рано от 2022 г.

Регулаторът може да повиши лихвения процент през 2021 г., само ако се комбинират два фактора, казват експертите. Първо, инфлацията ще бъде по-висока от целта от 4% - 4,5-5%. Второ, ако има рязко V-образно ускорение на икономическия растеж. Тогава процентът ще трябва да бъде увеличен до 5-5,5%. Но този алтернативен сценарий изглежда малко вероятен сега.

„През следващите две години основният риск може да бъде значително ускоряване на инфлацията в света и в Русия. Това теоретично може да се превърне в сценарий на икономически шок. Но ние оценяваме вероятността от такъв шок въз основа на историческата статистика на кризите в Руската федерация, традиционно на ниво от 20% “, казва Осин.

И все пак има фактори, които могат да попречат дори на малък растеж на руската икономика през новата година. Например, ако стоковият пазар се откаже отново и петролът не достигне 50 долара за барел. Това може да се случи, ако масовата ваксинация или нейният резултат (на фона на появата на нови щамове коронавирус) изведнъж се окаже не толкова бърза и успешна, колкото се очаква сега, казва Бабин. "Ако ваксинацията започне да има ефект едва по-близо до есента на следващата година, тогава ще има малко време за активен икономически растеж", съгласен е Ермолаев.

Разбира се, Русия не може да избяга от геополитически рискове, както и от заплахата от нови санкции. „Новият президент на САЩ заема твърда позиция спрямо Русия. Още в началото на следващата година можем да чуем съответната реторика, както и да наблюдаваме новите санкционни инициативи на администрацията на Байдън. И ако Демократическата партия получи контрол над горната камара на Конгреса на САЩ, ще бъде по-лесно за администрацията на Байдън да одобрява антируски законопроекти “, казва Дмитрий Бабин.

Тази заплаха ще попречи на укрепването на руската валута. „В момента рублата е подценена с около 10% спрямо текущите цени на петрола. Тоест, с намаляване на премията за геополитически риск в руските активи доларът може да струва 67 рубли. Но за съжаление е трудно да се очаква намаляване на този риск през следващата година. Освен това въвеждането на нови санкции може леко да увеличи този риск, оказвайки натиск върху рублата “, казва Ермолаев.

Следователно не е толкова лесно да се предскаже кога Русия в крайна сметка ще се върне на ниво на икономиката и доходите на домакинствата от преди кризата. Но с консервативна прогноза за растежа на руската икономика, възстановяването на реалния БВП до нивата от 2019 г. ще отнеме година и половина, според Александър Осин. Това означава, че това ще се случи, ако не до края на 2021 г., то до средата на 2022 г. със сигурност.

Превод: В. Сергеев