/Поглед.инфо/ С настъпването на края на 2020 г. знаем, че китайската икономика през изминалата година ще расте с най-бавния годишен темп от 1976 г., причинен от спада от -6,8% на годишна база през първото тримесечие, когато пандемията COVID-19 бушуваше в своя най-суров вид в Китай. Оттогава икономиката започна възстановяване с 3.2 процента през второто тримесечие и 4.9 процента през третото тримесечие.

Пълните и точни цифри за годината ще бъдат известни едва в края на януари, но данните предполагат продължаване на напредъка през четвъртото тримесечие, може би надхвърлящ 5% на годишна база. Най-новата прогноза на Международния валутен фонд поставя общия годишен темп на растеж на Китай на 1,9%, което го прави единствената голяма икономика през 2020 г., която избягва отрицателен темп за годината.

Първоначалният обрат отразява силни мерки за овладяване на COVID-19, което позволява рестартиране на индустриалната дейност, подкрепено от правителствените икономически политики, за да подпомогне бизнеса чрез повече държавни разходи и данъчни облекчения и да насърчи заетостта, която е от съществено значение за потребителските разходи. 

Инвестициите в инфраструктура продължават и паричната политика се подкрепя, като редовно се намаляват лихвените проценти по заемите и изискванията за резерви на банките.

Обещаващ знак е, че през третото тримесечие потребителските разходи са се възстановили, като продажбите на дребно са нараснали с 3.3% на годишна база през септември, което е най-високото ниво досега тази година. Тъй като доверието се връща, това е отразено в избора на централната банка да спре облекченията, за да осигури баланс между дълговите рискове и икономическата стабилност.

Очакваното силно представяне през четвъртото тримесечие беше стартирано от силна вътрешна активност, включително пътувания и гостоприемство през октомврийската "Златна седмица", като данните на Министерството на културата и туризма показват, че в рамките на осемдневната ваканция в Китай е имало 637 милиона пътувания. 

Възстановяването ще дойде на фона на вторите вълни на вируса в големите западни икономики и някои смущения в международната търговия. Износът на Китай продължава да расте (особено подсилен от медицинските консумативи, електрониката и търговията с електронни стоки), но въпреки това ръководството на Китай се стреми да защити икономиката от силните странични ветрове в международен план.

Ключова концепция е политиката на „двойно обращение“, която включва използването на двойните сили на вътрешното и глобалното търсене, като по този начин се развива вътрешният капацитет, като същевременно се преследват всякакви възможности, възникващи на глобалните пазари. 

Кампанията за дигитализация изисква 1,4 трилиона долара за пет години в 5G, интелигентните градове и друга технологична инфраструктура, както и тласък за възприемане на този подход в световен мащаб.

2021 г. има потенциал да бъде силна година на икономически растеж в Китай с прогнози от 8% и повече, които се ползват с популярност сред повечето от икономистите. Математически е неизбежно първите две тримесечия на 2021 г. да бъдат изключително силни, може би една от най-добрите половин години, тъй като те ще отразяват сравненията на годишна база с първата половина на 2020, когато се реализира в икономиката. 

Това ще бъде постигнато въпреки продължаващите предизвикателства, пред които световната икономика ще се сблъска от блокировки и ограничения на дейността от възраждането на COVID-19 в големите държави.

Втората половина на 2021 г. ще бъде сравнявана със сравнително силния край на 2020 г. в Китай, но се очаква инерцията да продължи, тъй като широкото разпространение на ваксините в световен мащаб ще подпомогне възстановяването и ще върне големите икономики към новото нормално положение в и ще засили търговията на Китай.

Успехът на Китай на световните пазари, когато те се възстановят, ще бъде подкрепен от наскоро подписаното Регионално всеобхватно икономическо партньорство между азиатско-тихоокеанските нации, перспективата за възстановяване на отношенията между САЩ и Китай при администрацията, ръководена от Байдън, и по-нататъшен напредък в икономическата политика на сътрудничество между ЕС и Китай. 

До изтичането на годината Китай и ЕС работят усилено по Всеобхватно споразумение за инвестиции (CAI), което да замени 26 съществуващи двустранни инвестиционни договора и вече е постигната принципна договореност за това.

Доколкото глобалното разпространение на ваксините продължава, западните икономики вече могат да си представят край на скъпите схеми за защита на работните места и подкрепата на бизнеса и да се радват на връщане към растеж, който ще бъде подпомогнат от възраждането на Китай и от своя страна - ще помогне да се поддържа растежът на Китай през 2021 г. Нека подходим към 2021 с увереност и готовност за сътрудничество.

Колин Спикман е икономист и международен педагог в CAPA: Глобалната образователна мрежа.

Превод: ЕС