/Поглед.инфо/ 2021 г. вероятно ще влезе в историята на световната икономика като годината на големия дефицит. По целия свят търсенето на много продукти скочи до небето, от електроника и автомобили до строителни материали и природен газ. Годината бе белязана и от безпрецедентен скок на инфлацията. Защо се случи всичко това и колко дълго ще продължи?

Преди появата на коронавируса дефицитът се смяташе за основна характеристика на социалистическата икономика. В пазарната икономика този проблем уж не можеше да съществува по определение. През последните няколко години глобалната икономика определено не е престанала да бъде пазарна, но на много пазари дефицитът вече се превърна в доста хронично състояние. И ако в началото на 2021 г. изглеждаше, че проблемите, породени от поредицата блокирания в глобалната логистика, скоро ще започнат да отстъпват, сега дефицитът и предизвиканата от тях инфлация все повече се възприемат като нещо като нова реалност.

Вече няма временни затруднения

Най-типичният пример е производството на електронни чипове, исторически концентрирано само на няколко места на планетата. Първоначално недостигът на чипове възникна поради карантината във фабриките в Тайван, но след това се намесиха съвсем други фактори. В началото на годината нивото на предлагане вече изоставаше от търсенето с около 30%. Проблемът се задълбочи, тъй като Тайван се изправи пред безпрецедентна суша, която доведе до недостиг на електричество и вода, необходими за производството на чипове.

Възможно е да се увеличи капацитетът на енергийната система на острова по прост начин - просто да се изгради нов терминал за приемане на ВПГ. Но еколозите се противопоставиха на това и въпросът дали да се построи терминал беше поставен на референдум. Наскоро противниците на проекта спечелиха с малка разлика. Няма как бързо да се разшири производството на чипове в други страни - това е твърде сложен процес.

Кризата на пазара на микрочипове веднага засегна техните преки потребители - производители на потребителска електроника и автомобили. През цялата 2021 г. една от редовно повтарящите се новини на световната автомобилна индустрия бяха докладите на нейните лидери за намаляване на производството. Септемврийско проучване на “Маркит” изчислява, че дефицитът на чипове е изтласкал повече от седем милиона машини от производство.

Недостигът на нови автомобили и покачването на цените им веднага се отрази на вторичния пазар: употребяваните автомобили също поскъпнаха. Според скорошна оценка на анализаторите на услугата “АвитоАвто” за последните десет месеца колите с пробег до седем години в Русия са поскъпнали с 42% повече в сравнение със същия период на миналата година и средно са скочили до 930 хиляди рубли на кола.

Някои видове строителни материали са скочили още повече в Русия поради дефицита: например такива банални стоки като ПДЧ и метални плочки. Поради това, че благодарение на пандемията много руснаци започнаха да се местят в дачите си и в същото време експортното търсене на тези продукти се увеличи, цената им скочи няколко пъти. Антимонополните органи дори трябваше да се намесят в ситуацията: през февруари те заведоха дело срещу един от водещите местни производители на дървени плоскости, след като установиха, че стойността им се е увеличила с невероятните 300%.

Несигурни инфлационни очаквания

Управителите на централните банки в няколко страни, които сега повишават лихвите, за да ограничат инфлацията, се надяват ситуацията да се върне към нормалното през следващата година. Например, председателят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина, коментирайки неотдавнашното увеличение на основния лихвен процент до 8,5%, отбеляза, че до края на годината цените на някои стоки - дървени и метални плоскости - започна да се връща към старите показатели.

Същата хипотеза издигна и шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард, коментирайки резкия скок на инфлацията в Европейския съюз. В Германия, например, сега е на 30-годишен връх, главно поради поскъпването на енергията, провокирано от недостига на газ на световния пазар.

Преките участници на пазара са песимисти. „Не виждаме никаква положителна динамика на пазара на чипове, колкото и да го искаме. Надяваме се, че ситуацията ще се стабилизира до края на 2022 г. “, казва Степан Фионов, главен технически директор на московската компания “АТВ-Електроника”. Според него сега има дефицит на почти всички материали, които се използват при производството на микросхеми, което води до оскъпяване на суровините и самите чипове.

Според най-положителните прогнози, добавя Максим Шелков, ръководител на автомобилния експертен център “Автокриминалист”, подобряване на ситуацията с полупроводниците и връщане към обичайните темпове на производство на автомобили трябва да се очаква не по-рано от средата на 2022. Към момента, казва Александър Сисоев, ръководител на изчислителните инфраструктури в технологичната компанията КРОК, срокът за доставка на оборудване, съдържащо микрочипове по вече подписани договори, достига 12 месеца. Тази ситуация се излъчва по-нататък по веригата: всички проекти на клиентите на оборудване са възпрепятствани, което пречи на дигитализацията и автоматизацията на техния бизнес.

„През 2022 г. кризата ще продължи да засяга всички сектори на икономиката“, прогнозира Сисоев. „Има обаче предпоставки да вярваме, че клиентите се адаптират. Търсят аналози, удължават живота на оборудването, преминават към схеми за наем, мигрират към облачни решения. Производителите на чипове от своя страна правят всичко възможно, за да неутрализират ситуацията. Предполагаме, че по-нататък, особено през 2023 г., ще дойде време за прилагане на отложеното търсене”, допълни той.

Цените на автомобилите, според Галина Чернухина, ръководител на катедрата по търговия и търговия в Университета “Синергия”, може да се стабилизират през 2022-2023 г., но в същото време производителите вероятно ще искат да възстановят загубите, които трябваше да понесат по време на кризата. „Съгласно икономическите закони неудовлетвореното търсене на стоки ще бъде компенсирано от покачването на цените им“, казва икономистът. „В статистически план икономическото възстановяване се прогнозира до нивото, което беше преди пандемията, но последствията от него далеч не са елиминирани: остава значителна несигурност относно нивото на инфлация и като цяло за перспективите за възстановяване на световна икономика”, допълва експертът.

Потребителят ще плати за всичко

Разбира се, много в борбата срещу глобалната инфлация ще зависи от активните действия на централните банки. Федералната резервна система на САЩ, отбеляза Пьотр Пушкарев, водещ икономист в информационния и аналитичен център “Телетрейд” не напразно е спряла да използва термина „временен“ по отношение на инфлацията в страната. Ръстът на цените на американските производители е средно почти 9,6% през годината, а официалната потребителска инфлация се доближи до 7% - САЩ също не са виждали такива показатели от няколко десетилетия. Федералният резерв може да проведе трикратно увеличение на лихвите през следващата година, каза наскоро председателят Джером Пауъл.

Но повишаването на лихвите, с която регулаторите са свикнали, може да не свърши работа веднага. И най-важното е, че това ефективно лекарство за лечение на инфлацията вече не изглежда достатъчно след паричното изпомпване, което се случи през 2020 г.

„Високата инфлация, дефицитите и оживлението на фондовия пазар може да се превърнат в норма през следващите три до пет години – политиците и централните банки също са изкарали от равновесие световната икономика“, казва Иван Лизан, икономически анализатор в портала “Сонар-2050”. „Ще са нужни години, за да се адаптираме към новите реалности, а трилионите долари, отпечатани през 2020 г., няма да ще продължат да се разхождат из борсите”, допълва той.

Към втората половина на следващата година темпът на световната инфлация вероятно ще намалее, но преди това ще има време да даде един или два силни изблици, казва Пушкарев. В резултат на това средните темпове на инфлация в много региони на света може да се окажат дори по-високи, отколкото през 2021 г., а дефицитът ще се усеща:

„Гориво, метали и други суровини, строителни материали ще струват на производителите още повече, и то не само поради продължаващите смущения във веригите за доставки. Тези логистични смущения и дефицит сами по себе си биха могли да се задълбочат от постоянните бизнес усилия за компенсиране на огромните режийни разходи и загуби, понесени по време на пандемията, възможно най-бързо. Темпото на поръчките, оборотите, доставките ще се помпа в очакване на възможния край на пандемията, но предприемачите не могат да бъдат сигурни в това, така че всички ще бързат. В този времеви натиск, преодоляване на разходите на фона на продължаващите увеличения на цените, клиентите, доставчиците и производителите ще ценят времето повече от парите. А обикновеният краен потребител неизбежно ще трябва да плати за всичко”, заключва той.

А трудните потребители, продължава Пушкарев, ще се опитат да спасят парите си от инфлацията в първокласните стоки: автомобили, недвижими имоти, иновативна електроника и след нарастващите им апетити ще се образуват нови дефицити. Поради това експертът смята, че ситуацията с доставката на полупроводници и други компоненти за ИТ ще остане сложна. В логистиката ще останат проблемите: товарните превози на кораби, транспортът с железопътен транспорт ще продължават да са скъпи. Вероятно ще има недостиг на контейнери и камиони.

Още по-лошо е, че в близко бъдеще може да има дефицити на тези пазари, които преди безопасно ги избягваха. В края на 2022 - началото на 2023 г. има вероятност от образуване на дефицити в определени сегменти на агропромишления комплекс, казва Александър Осин, анализатор в инвестиционната компания “Фридъм Финанс”. Източникът на проблема според него е ръстът на цената на торовете, преди всичко на азотните торове, чиято цена зависи от динамиката на цените на газа. През 2021 г. някои от световните производители на торове вече бяха принудени да спрат производството поради факта, че при сегашните цени на газа то престана да бъде печелившо.

Превод: В. Сергеев