/Поглед.инфо/ Новата година започва знаково за Америка. Дотолкова, че ако вярвате в поверието „както празнувате Нова година, така ще я прекарате“, определено ще има за какво да се замислите.

Първата и най-символична точка: размерът на държавния дълг, който в началото на годината достигна 34 трилиона долара, при това публичният дълг нарасна с последния трилион само за три месеца. А през януари 2020 г. Бюджетната служба на Конгреса заяви, че ще достигне днешната си граница не по-рано от 2029 г. Струва си да оценим тези тенденции. Придружени с факта, че текущият размер на държавния дълг е около 120% от БВП на страната.

Разбира се, на средния американец продължава да се казва, че „всичко е наред“, че националният дълг „не означава нищо“, че „държавата го дължи на себе си“. Но тези приказки вече не убеждават хората. Миналата година обслужването на държавния дълг погълна почти 13% от федералния бюджет (което, между другото, далеч надхвърля бюджета на Пентагона), а до края на 2024 г. обещава да се превърне в основната позиция на бюджетните разходи по принцип.

И това на фона на бюджетен дефицит от вече 2 трилиона долара и претоварване на цялата социалноосигурителна система, за което Министерството на финансите може само меланхолично да заяви, че в близко бъдеще държавата няма да може да изплаща напълно пенсии и помощи.

Последното вече е повече от разбираема информация за обикновения американец. Особено когато осъзнава, че той лично носи около 100 000 долара от държавния дълг. И че тази сума престава да бъде чисто виртуална. Не е изненадващо, че все по-малко американци вярват, че „всичко е наред“. И това изглежда е следващата най-важна тенденция. В крайна сметка доверието в държавните институции е, освен икономиката, основното, на което се крепи стабилността на обществото. При последното нещата са меко казано трудни.

Хората вече не вярват на правителството, не вярват на медиите, не вярват в „нашата демокрация“ – тоест в идеологическите основи на обществото. Последното проучване на “Галъп” показа, че едва 28% от американците са доволни от състоянието на демокрацията в страната. Освен това този антирекорд надвишава предишния със 7%, регистриран преди три години, веднага след „щурмуването на Капитолия“.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Други големи проучвания показват същата тенденция. Така повече от 36% от американците смятат, че победата на Байдън на изборите през 2020 г. е резултат от измама. Сред републиканците цифрата достига 69%. Нещо повече, през последните три години недоверието непрекъснато нараства, въпреки цялата оглушителна медийна пропаганда, обявяваща всички приказки за изборни измами за „теория на конспирацията“. „Теорията на конспирацията“ обаче се оказва най-предпочитаното обяснение на реалността в Америка днес. Единственото нещо, което може да се съревновава с нея, е теорията за хаоса и предстоящия хаос.

Доналд Тръмп наскоро прогнозира колапса на американската икономика през следващите 12 месеца. „Имаме много крехка икономика и единствената причина, поради която тя все още работи, е, че работи на доизнасяне.“ „Просто се надявам“, продължи Тръмп, „че колапсът ще се случи през следващите 12 месеца, защото не искам да бъда Хърбърт Хувър“.

Хувър е същият президент, при когото избухва Голямата депресия от 1929 г. За американското съзнание 30-те години на миналия век са по мащаб нещо като разпадането на Римската империя. Така че подобни сравнения, разбира се, работят.

Остава да се констатира, че индексът на доверие в държавните институции днес е на най-ниското ниво в историята на САЩ. И като цяло е приблизително ясно с какви чувства гледат американците на идната година с нейните съдбоносни избори. Може само да се гадае с какви чувства я гледат демократичните власти, които могат само да отчитат как Байдън губи точки с всяка нова анкета, докато съдебното преследване на Тръмп само увеличава популярността му.

Самата Америка все повече се поляризира на два непримирими лагера: онези щати, в които властта принадлежи на демократите, и тези, в които на власт са републиканците. Въпросът стигна до правни войни, като някои щати заплашват да премахнат името на Тръмп от бюлетината, докато други заплашват с името на Байдън.

Имайте предвид, че съдебната власт е може би най-свещената крава в Америка. Тук много зависи от доверието в съдебната система. И ако тя заплашва да рухне, то нещата са наистина зле.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.