/Поглед.инфо/ Най-големият всеобщ проблем за 2020 г. беше глобалната реакция на Ковид-19. Преобладава убеждението, че по някакъв начин 2021 г. ще бъде автоматично различна, тъй като една цифра в годината се е променила. Светът чака всичко това да "приключи". Но може би големият въпрос не би трябвало да е кога проблемът с коронавируса приключва, а как ще завърши той.

Тази здравна криза, подобно на всяка друга, подейства като катализатор за политически промени и вече е оставила бюрократична следа в историята.

Потенциално най-интересната (или ужасяваща в зависимост от вашия мироглед) системна промяна, породена от вируса, би била началото на някакъв вид задължителна ваксинация за пътуване.

Тази концепция, която не би била мислима само преди една година, се обсъжда в големите казионни масови медии както положително, така и отрицателно, като някои правителства вече дават зелена светлина за концепцията поне устно.

Изглежда, че прозорецът Овертон се движи много бързо по този въпрос.

Но какво ще означава тази нова форма на бюрокрация в по-голям мащаб и тъй като множество различни източници създават ваксина, може ли да възникне форма на "геополитика" на ваксинацията в зависимост от това коя точно е взета?

На снимката: Ваксината, която вземете ще определи бъдещето ви поне за пътуванията. Източник Strategic Culture Foundation

Към момента ключовата форма на бюрокрация за международни пътувания е паспорт, основан на гражданство. Предложената идея да се разрешава само на ваксинирани лица да пътуват по същество ще създаде втори паспорт (независимо каква терминология му се приписва) въз основа на досието за ваксинациите на дадено лице.

И така, тъй като тази нова документация за доказателство за ваксинация по същество ще функционира като паспорт, първо трябва да разгледаме геополитическите аспекти на паспортите, преди да можем да разгледаме геополитическите аспекти на ваксинацията.

Паспортното пространство, което познаваме

През 20-ти век паспортните и визовите режими се превърнаха в отражение на националната мощ и създадоха свои бюрократични геополитически пространства. Ако разгледаме "Глобалната класация на паспортната сила 2021", тогава ще видим, че най-добрите държави не са изненадващо на Запад.

Изборът да се използва думата "сила" при описанието на паспортите е много уместен. Например гражданите на САЩ могат да посещават България и Сърбия без визи, докато сърбите и българите трябва да преминат през бюрокрацията, таксите и интервютата, необходими за привилегията да стъпят на американска земя.

Въпреки че много българи може да смятат, че Съединените щати са съюзник, който ги е спасил от разпадналия се комунизъм, днес има много сърби, които пък вярват, че Вашингтон е убиецът на техния народ. И въпреки това те все още дават на американците да остават в тяхната държава в продължение на 90 дена, без да задават никакви въпроси и да правят проблеми.

Интересно как се получава този номер.

На картата: Местата, където американските граждани могат да пътуват без визи, отразяват американското външнополитическо влияние и къде доминира то.

В контраст с това, за разлика от много европейски държави, сърбите дават на вечния си съюзник Русия 30 дни за бизнес и / или почивка. Много често на традиционните съюзници на дадена нация се предоставя безвизов вход.

Говорейки за Русия, не е изненадващо, че много малки държави, които тя признава, но Америка не (Южна Осетия, Абхазия и др.) позволяват на руските граждани да влизат без визи.

Освен това, тъй като влиянието на Русия нараства след пълното й поражение в Студената война, нейният паспорт непрекъснато се увеличава по критерия за "мощност".

Визите и паспортите могат да отразяват силата на нацията или близостта й до властта (васален статус на високо ниво например), когато нейните граждани могат да ходят почти навсякъде, като в същото време блокират влизането на по-малките в тяхната строно.

В известен смисъл, когато по-малките държави изискват визи от по-мощните субекти, тази демонстрация на бюрократична сила определено прави изявление и е форма на доказателство за независимост.

Не е известно колко хора всъщност искат да отидат в Северна Корея за лятна ваканция, но фактът, че могат и действително налагат / отказват визи, осигурява известна степен на защита от конспирации, чуждестранни агенти и други съмнителни личности. Но най-важното е съобщението до другите нации, че те "нямат право да бъдат тук".

Така че можем да видим, че геополитическите пространства на западните паспорти са много широки и обхващат почти цялото земно кълбо, с изключение на някои странни или пък силни отшелници. В същото време от своя страна западните страни отказват свободното влизане на много по-бедни / по-слаби нации.

Западните бизнесмени и влиятелни лица могат да излизат, но никой не се връща толкова лесно на свой ред.

Международните пътувания са символ на статус поне на средна класа, но това, което е наистина ключово, е къде онези 8 мъже от местата в бизнес класата на самолетите, могат и не могат да отидат.

На снимката: Мигрантският труд се афектира не само от реалната география, но често и от геополитиката на паспортите и визите.

Що се отнася до бедните по света, можем да видим, че има причина, поради която всеки лондонски барман е поляк, а всеки чистач на улици в Москва е таджик. Те имат безвизов достъп до тези съответни страни, за да работят като мигрантски труд.

Такджиките в Москва със сигурност биха предпочели да свършат същата работа за щатски долари или британски лири, но това просто не е опция, тъй като паспортите им не позволяват.

Просто има различни експлоатационни пространства за миграционните работници, които са налични за хората с полско или пък с таджикистанско гражданство.

Ваксинационното пространство може да бъде следващото

Ако ще живеем в свят, където ваксините са задължителни за пътуване, кой може да каже, че всяка нация на Земята ще признае валидността на всяка друга ваксина.

Основните казионни медии правят така, сякаш просто получаването на каквато и да е ваксина с някаква документация, за да я докажете, трябва да е достатъчно добро решение, но това е не е много вероятно това да бъде така.

Би Би Си вече писаха относно руската ваксина за коронавируса, Спутник V с известна доза скептицизъм. Когато имаме предвид факта, че този новинарски гигант в основата си пише целия културен наратив на Обединеното кралство, тогава можем със сигурност да вярваме, че много от британските политици ще изберат да не признаят валидността на руската ваксина от страх, злоба и / или невежество .

За разлика от това, харесва ли ви или не, руските граждани ще имат достъп само до руската ваксина. Имате възможност да вземете руската или не, но получаването на американския тип от Пфайцер ще изисква усилия, търпение и много по-големи лични разходи.

По този начин не е забранено да речем, но много рядко руските граждани ще получат конкурентна чуждестранна ваксина, поставяйки ги всички в лагера на Спутник V от бюрократична перспектива.

Всъщност изглежда, че има почти състезание за ваксинация, тъй като нациите се състезават първо да разработят и изнесат ваксината си. Може би това е от национална гордост или хуманитарни интереси, но прибързаността и натискът им може да са свързани и с желанието да включат колкото се може повече държави в тяхната национална ваксина.

В същия смисъл, че всички руски граждани с руски паспорт са в една голяма група, тогава, ако ще има ваксинационен паспорт, всички хора, които са взели ваксината Спутник V или тази на Пфайцер, ще бъдат поставени в една подобна категория за пътуване.

Ако това се случи действително, тогава със сигурност ще има надпревара кой ще заеме възможно най-много от това ново, нематериално геополитическо пространство.

На картата: Геополитическото ваксинационно пространство на руската Спутник V. С тъмнозелено са тези, които са поръчали милиони дози, а със светлозелено тези, които я обмислят.

Ако следваме бюрократичната логика, че "ако руската ваксина е лоша, тогава няма пътуване до Англия", то такова нещо ще се разпростре и върху лица / страни, които са взели предимно постсъветското издание на антивирусната инжекция.

Важното е да се разбере, че много от страните, които получават Спутник V, не са просто малки невежи бивши комунистически държави, граничещи с Русия.

Това са основни икономически играчи като Китай, Индия, Южна Корея и съседът на Америка в южната й част - Мексико. Всички те поръчват десетки милиони дози от руската ваксина срещу коронавируса.

Ако дойде сериозен натиск и тази концепция за пътни книжа, базирани на ваксинация (имунизационни паспорти), се осъществи, тогава е много вероятно незападните версии да не се "броят" на граничните пунктове.

Въпреки че с достатъчно време и пари човек може да получи всякакъв вид ваксина навсякъде, за преобладаващото мнозинство това може да създаде нова невидима желязна завеса - западните ваксини от едната, а руската ваксина (с всякакви възможни по-отклонени версии) от другата.

Това може да звучи като част от въображението, но лудостта на русофобските конспиративни теории изглежда няма никакви граници.

И най-важното е, че правителствените реакции на пандемията с Ковид-19 са остри, съмнителни на практика и много късогледи. Има реален шанс през 2021 г. да видим възхода на геополитиката на ваксинациите.

Превод: СМ