/Поглед.инфо/ Най-малко 5000 имигранти, около хиляда от които непълнолетни, са стигнали до испанския анклав Сеута, който се намира в Северна Африка в понеделник от съседно Мароко, съобщиха испанските власти. Това е рекорд за един ден.

Говорител на испанската правителствена делегация в Сеута заяви, че мащабът на притока, който идва във време на голямо напрежение между Мадрид и Рабат, е безпрецедентен и все още може да се увеличи и повече.

Имигрантите са стигнали до анклава, като са плували или са вървяли при отлив от плажовете в съседно Мароко на няколко километра на юг, каза той.

Един човек се е удавил по време пътуването до испанския анклав.

На сутринта делегацията определи броя на 100 пристигащи, като заяви, че това са предимно млади мъже, но включват и деца и някои жени, които са използвали надуваеми пръстени за плуване и гумени лодки.

Други са успели почти да се разходят до Сеута, когато приливът се дръпнал, каза говорителят на Кралство Испания за Франс прес, като добави, че броят на мигрантите се е покачвал бързо през целия ден.

След като бяха проверени от Червения кръст, мигрантите бяха отведени в приемния център на плажа Ел Тарахал, като срещайки се с властите, за да обсъдят как да се справят със ситуацията предвид рекордния наплив.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват, че потокът от мигранти - някои облечени само с плажно облекло, но други облечени в нормални дрехи - тръгват от скалисти плажове.

Първоначално мароканската полиция само е гледала, преди да предприеме действия, за да отблъсне тълпата от зяпачи.

Министерството на вътрешните работи на Испания заяви в изявление в понеделник вечерта, че в Сеута ще бъдат изпратени "незабавни подкрепления на присъствието на гражданската гвардия и националната полиция" - общо 200 служители на правоохранителните органи.

В него се добавя, че „испанските и мароканските власти наскоро са постигнали споразумение относно връщането в родната им страна на марокански граждани, пристигащи на плажа“ в Сеута, и че властите от двете страни са били в „постоянен“ контакт.

Агенция Франс Прес се е свързала с мароканските власти, но те все още не са отговорили на въпросите й.

Дипломатическо напрежение

През последния уикенд на април около 100 мигранти плуваха до Сеута на групи от по 20 до 30 души. Повечето бяха депортирани обратно в Мароко.

Сеута, заедно с Мелила - другият северноафрикански анклав на Испания - представляват единствените сухопътни граници на Европейския съюз с Африка, което ги прави популярни входни точки за имигрантите, търсещи по-добър живот в Европа.

Нелегалните имигранти се опитват да стигнат до анклавите, като плуват по крайбрежието или се изкачват по високите гранични огради, които ги разделят от Мароко.

Данните, публикувани от испанското министерство на вътрешните работи, показват, че между 1 януари и 15 май 475 мигранти са достигнали Сеута по суша или море - или над два пъти повече от 203-те души, които са пристигнали през същия период на миналата година.

Мохамед Бенаиса, президент на Северната обсерватория за правата на човека във Фнидек, който се намира на няколко километра в Мароко, заяви, че по-голямата част от тези, които стигат до испанската страна, са „непълнолетни, младежи, но и семейства, всички от тях марокански“.

Вълната на пристигащите идва по време на дипломатическо напрежение между Мадрид и Рабат, след като се разбра, че лидерът на Фронта Полисарио Брахим Гали пристигна в Северна Испания в средата на април и се лекува в испанска болница за Ковид-19.

Фронтът Полисарио отдавна се бори за независимостта на Западна Сахара от Мароко, а анализаторите предупреждават, че враждата може да застраши двустранното сътрудничество между Мадрид и Рабат в борбата срещу нелегалната имиграция.

Бенаиса заяви, че напливът в понеделник „може да бъде свързан с дипломатическата криза между Мароко и Испания“.

Източник

Превод: СМ