/Поглед.инфо/ Всеки месец около 1000 фиша към КАТ, за които шофьори са се издължили към държавата, остават в системата като неплатени.

Причината за това е грешка в платежния документ, с който водачите внасят размера на глобата си. Най-често самите шофьори бъркат серията и номера на фиша или служителката в банката прави грешка при попълване на вносната бележка. Има и случаи, при които мъже отиват да внесат глобата на половинките си, но вместо името на съпругите си вписват своето. Това съобщиха пред „Монитор" от отдел „Пътна полиция".

Така наглед дребен пропуск принуждава шофьорите да ходят по мъките като се ангажира и голям ресурс от администрацията, за да се извършват насрещните проверки за това дали е платена санкцията. Причината е, че когато има някаква неточност, глобата срещу името на шофьора в системата стои като неплатена. След като мине срокът, в който водачът трябва да се издължи, автоматично справка за него се изпраща от КАТ към някоя от 28-те териториални дирекции на НАП в страната. Оттам данъчните пращат писмо, с което приканват вече платилия да внесе сумата отново, пише "Монитор".

Обикновено водачът ядосан отива в НАП и вдига скандал, а данъчните пък изпращат обратно запитване към МВР дали е извършено плащане. Когато проверката е за хартиен фиш или акт, тя се извършва от финансовата служба на Главна дирекция „Национална полиция". Служителите проверяват дали по сметката за наказателни постановления е постъпило плащане. За глоба по електронен фиш справката се извършва в дирекция ПУБ („Планиране и управление на бюджета"). Ако се установи, че превод е направен, информацията се дава в НАП и шофьорът вече спира да бъде търсен от данъчните.

За да не попадате в капана на техническата грешка, от КАТ съветват шофьорите да си свалят образеца за платежно нареждане, който е качен в сайта на МВР.

Там абсолютно точно е посочено къде и какво трябва да бъде попълнено. Ценният образец се намира в раздела „Справочна информация". Разпечатва се в два екземпляра и се заверява в банката, в която се плаща глобата. Второто копие водачът трябва да го пази, защото с него може да докаже пред НАП, че е платил, без от НАП да пращат запитване към МВР за транзакцията.